Publicat 12/04/2015 12:02

La Generalitat traslladarà la seva proposta sobre relacions mediterrànies

Amadeu Altafaj, uno de los galardonados
IEF

Aposta per atendre les diferències de cada país i potenciar el paper de la UpM i les regions

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat traslladarà a la UE la seva pròpia proposta sobre relacions dels països de la Unió amb els de l'est i el sud, un àmbit en el qual l'executiu català aposta per atendre les diferències de cada país veí, així com per potenciar el paper de la Unió pel Mediterrani (UpM) i el pes de les regions i les ciutats en el disseny d'aquestes polítiques.

Segons ha pogut saber Europa Press, el representant permanent del Govern davant de la UE, Amadeu Altafaj, farà arribar aquesta proposta a la CE en les pròximes setmanes, en el marc del termini obert per Europa per rebre aportacions en el redisseny de l'estratègia comunitària de Política Europea de Veïnatge (PEV).

L'executiu català, que emmarca aquesta actuació en el seu interès de jugar un paper internacional cada cop més gran, sosté que les institucions de la Generalitat i la societat catalana tenen interès i una important experiència en el Mediterrani, el que els legitima a aspirar a participar activament en el debat sobre la nova política de veïnatge.

En declaracions a Europa Press, el secretari d'Afers Estrangers i de la UE, Roger Albinyana, ha considerat necessària la revisió de la PEV perquè "la situació és objectivament pitjor que fa deu anys", i ha remarcat que és important que deixi d'aplicar-se un tracte uniforme per a tots els països que la integren perquè no tots tenen els mateixos interessos.

"LÒGICA DE GEOMETRIA VARIABLE"

Per aquesta raó, ha advocat per seguir una "lògica de geometria variable" analitzant les particularitats de cada país i atorgant a aquells amb un major interès per acostar-se a la UE --Marroc, Tunísia, Egipte i Jordània, per aquest ordre-- una condició de 'partner' rellevant oferint-los acords comercials i en matèria de seguretat més potents.

Des de la Generalitat s'entén que aquesta comprensió dels interessos diferenciats de cada soci no ha de perdre de vista que la PEV ha de ser una proposta global, per la qual cosa aposta per una major integració d'aquesta estratègia comunitària amb la política exterior i de seguretat comuna i la política de seguretat i defensa comuna.

Albinyana remarca que no es pot "desvincular un debat d'un altre" i que la cooperació ajudarà a promoure una àrea d'estabilitat, seguretat i prosperitat a les fronteres de la UE, una prosperitat que ha d'ajudar a combatre la desigualtat que, diu, serveix de cultiu per a l'auge del terrorisme jihadista.

Precisament aquest dilluns Barcelona acollirà una reunió dels ministres europeus d'Exteriors amb els seus socis de la ribera sud de la Mediterrània per abordar el futur de la seva relació i els desafiaments que els són comuns, com el terrorisme i la immigració, dins del procés iniciat per la Comissió Europea per a la revisió de la política europea de veïnatge.

La cimera --en la inauguració de la qual intervindran el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas-- es farà al Palau de Pedralbes de Barcelona, seu de la UpM, un dels organismes regionals en els que es recolza la PEV al costat de l'Associació Oriental i la Sinergia del Mar Negre.

EL PAPER DE LES REGIONS

De fet, potenciar el paper de la UpM és una de les demandes que traslladarà la Generalitat a la UE, en la línia de la defensa de que les autoritats regionals i locals poden contribuir a definir prioritats i objectius a la zona del Mediterrani, a concretar projectes i a augmentar la visibilitat i el coneixement de la política europea de veïnatge.

Des del Govern lamenten que fins ara les institucions multilaterals desplegades a la zona han tingut un marcat caràcter intergovernamental, sense donar a les ciutats i regions el paper que els correspon; un rol, apunten, al qual sí es feia referència en la Declaració de Barcelona subscrita en 1995.

Precisament la celebració del 20 aniversari d'aquesta declaració suposa, esgrimeixen, una bona oportunitat per situar la UpM al centre de les relacions entre Europa i els països del sud i l'est del Mediterrani, ja que entenen que aquesta institució pot aportar valor a la dimensió regional de la nova estratègia de veïnatge.

La Generalitat considera que, malgrat les seves limitacions polítiques i pressupostàries, la UpM constitueix l'expressió més avançada de política multilateral a la zona mediterrània, i pot ser un agent important perquè els països àrabs s'involucrin més en la política euromediterrània i es puguin dur a terme les reformes de la nova PEV.

Per a això, esgrimeixen que cal donar al secretariat de la UpM una dimensió més global, així com augmentar la seva capacitat operativa incrementant els recursos de la PEV destinats a aquesta institució, el que li permetria no dependre tant de projectes finançats per altres institucions per poder funcionar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés