Publicat 06/12/2019 19:09

La Generalitat i sindicats discrepen sobre com repartir fons entre els empleats públics

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró assegut al seu escó en una sessió plenria al Parlament de Catalunya, Barcelona (Espanya), 23 d'octubre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

El Govern vol millores per a alguns collectius i els sindicats distribuir els fons linealment

BARCELONA, 6 des. (EUROPA PRESS) -

Generalitat i sindicats discrepen sobre com repartir fons addicionals assignats per l'Estat aquest any entre els empleats públics de l'administració catalana, han explicat a Europa Press fonts sindicals i de la Conselleria de Polítiques Digitals i Administració Pública.

Han d'acordar com es distribueixen 13,7 milions d'euros, que corresponen al 0,25% del salari dels 150.000 funcionaris que integren l'administració catalana i que la llei estatal de pressupostos permet destinar a fons addicionals.

La Generalitat planteja fer servir aquests fons per millorar les condicions salarials de determinats collectius de l'administració, mentre que UGT i CCOO de Catalunya prefereixen repartir-los de manera lineal entre tots els empleats públics (com es va fer amb els fons addicionals del 2018, i que va implicar augmentar uns 70 euros anuals el seu sou, xifra semblant que s'espera aquest any si es fa).

El 2018 l'Estat va permetre destinar el 0,2% de la massa salarial i el Govern i els representants dels funcionaris van acordar repartir-ho entre tots els empleats públics, i excloure els qui cobraven un sou més alt.

Ho van fer amb la intenció d'homogenetzar les retribucions que perceben els funcionaris que treballen 37,5 hores setmanals, davant els qui treballen 40 hores i perceben un complement de dedicació especial.

COLLECTIUS "MOLT NECESSITATS"

La proposta del Govern per aquest any consisteix a millorar la retribució de collectius "molt necessitats" de l'administració i que els sindicats demanen des de fa temps, han informat fonts de la Conselleria de Funció Pública a Europa Press.

Han explicat que aquestes mesures no s'han pogut dur a terme abans per la situació econmica "delicada" de la Generalitat, amb prrrogues pressupostries des de fa dos anys, i que sí que es poden enfrontar amb fons addicionals, com els disponibles.

En primer lloc, el Govern proposa augmentar el sou dels subalterns, els qui menys cobren, mesura que beneficia uns 1.800 empleats públics i que suposa destinar 750.000 euros.

Vol igualar els complements específics de determinats empleats públics que cobren menys segons el nivell en qu estan, cosa que afecta gairebé 3.000 funcionaris amb el desemborsament de 1.350 milions d'euros.

Aquesta circumstncia també es dona entre 103 inspectors i sotsinspectors del cos d'agents rurals, que reben un complement més petit que els agents més vells, i millorar-los el sou costa 31.000 euros.

Finalment, el departament liderat per Jordi Puigneró defensa homogenetzar les condicions salarials dels diferents collectius que conformen els equips de salut pública de la Conselleria de Salut, que incideix en 438 llocs de treball si es dediquen 531.000 euros.

Les citades fonts han indicat que, amb aquestes mesures, es gastarien una mica més de dos milions d'euros i que no s'esgotarien els fons disponibles per a aquest any, per la qual cosa han remarcat que es poden satisfer altres demandes dels sindicats.

Han assenyalat que també advoquen per sumar els fons addicionals disponibles aquest any --del 0,25% de la massa salarial-- amb els del 2020 --del 0,30%--.

"REPARTIR-HO ENTRE TOTS"

Els sindicats presents en la negociació, UGT i CCOO de Catalunya, rebutgen la proposta del Govern i consideren que els empleats públics de la Generalitat ja han perdut molts diners en aquests últims anys, amb qüestions com les retallades i el retard a cobrar les pagues extres del 2013 i del 2014.

La representant dels empleats públics d'UGT de Catalunya, Encarna Fernández, ha indicat a Europa Press que prefereixen distribuir-ho linealment perqu són recursos de "tots els treballadors", i, si no pogués ser així, opten per dedicar-los a recuperar el pla de pensions.

Joan Maria Sentís (CCOO) ha declarat a Europa Press que les millores que proposen des del Govern són "qüestions histriques" que han de resoldre pel seu compte.

"Amb el poder adquisitiu real que hem perdut en aquests últims anys i els diners que ens deuen d' altres coses, com les pagues i les retallades... Ens sembla raonable repartir-ho entre tots", ha ressaltat Sentís.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés