Publicat 21/12/2019 10:50:14 +01:00CET

La Generalitat sanciona 1.188 habitatges d'ús turístic amb 7,21 milions en 6 anys

Consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón
EUROPA PRESS

BARCELONA, 21 des. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha sancionat, des del 2013 fins a setembre d'aquest any, 1.188 habitatges d'ús turístic de tot Catalunya --sense comptar Barcelona ciutat-- amb multes d'entre 3.001 i 60.000 euros que sumen un total de 7,21 milions d'euros.

En total, ha obert 6.079 expedients informatius i 1.455 expedients sancionadors que incideixen en més de 20.586 places d'allotjament il·legal, segons ha indicat la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, en una resposta parlamentària a la diputada del PSC-Units Alícia Romero, que ha consultat Europa Press.

Les dades no inclouen la ciutat de Barcelona perquè la direcció general de Turisme de la Conselleria i l'Ajuntament van formar una comissió específica per treballar i coordinar de manera conjunta el control sobre l'activitat d'habitatge d'ús turístic a Barcelona.

Chacón ha explicat que en la supervisió de l'oferta cal tenir en compte les circumstàncies que impliquen la inspecció perquè es parteix d'escenaris en continu moviment, com l'augment de l'oferta i la complexitat d'identificar la titularitat i la localització.

Per això, ha sostingut que l'activitat inspectora necessita fer importants esforços per millorar les seves eines i sistemes tecnològics de detecció i inspecció: "Per això, situem el dèficit en la dotació de mitjans tecnològics i informàtics".

MÉS APARTAMENTS LEGALS

El nombre d'habitatges d'ús turístic legals ha augmentat en 13.536 de juny del 2018 a octubre d'aquest any, cosa que suposa un augment del 20%, passant de 69.084 a 82.620.

La Generalitat detecta els habitatges no habilitats majoritàriament en línia des dels ordinadors de la inspecció turística i no fa actes presencials, sinó que s'elaboren informes d'inspecció, els fets de dels quals tenen el mateix valor probatori que els constatats en les actes.

Un cop es detecta un allotjament sense número identificador o que no consta en el cens, s'assegura que no s'hagi legalitzat davant l'Ajuntament i al seu torn no hagi demorat la comunicació de l'autorització a l'Oficina de Gestió Empresarial, que anota el cens de turisme.

En total, l'administració turística catalana ha fet 3.162 activitats inspectores en línia i presencials, i 171 informes d'inspecció.