Publicat 18/7/2019 13:25:53 +02:00CET

La Generalitat recorre la discriminació del català en les oposicions dels funcionaris judicials

La consellera Ester Capella en la Comissió de Justícia
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha informat aquest dijous que el seu departament ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el Govern espanyol per la discriminació del català en les proves de selecció de funcionaris als jutjats catalans.

Així ho ha explicat la consellera en la Comissió de Justícia del Parlament, que ha criticat que el Ministeri de Justícia hagi incorporat el coneixement de llengües estrangeres en una llista de mèrits puntuables en la prova però que hagi "obviat" el català.

Entre els criteris que ha establert el Ministeri per accedir al cos de funcionaris, el català no es troba entre els requisits ni mèrits, per la qual cosa Capella ha lamentat que "la llengua pròpia i oficial té menys consideració" que les llengües estrangeres, com ara l'alemany i el danès.

Ha retret al Ministeri que dirigeix Dolores Delgado que les llengües cooficials continuïn sense ser necessàries per presentar-se a unes oposicions a l'Administració de Justícia, i ha recordat que actualment només el 7,7% de les sentències s'escriuen en català, cosa que considera una "situació d'emergència".

Segons ha informat la Conselleria, els aspirants a les oposicions fan un examen inicial i, en cas d'aprovar-lo, accedeixen a la fase de mèrits en la qual el Ministeri de Justícia puntua el coneixement de llengües estrangeres, juntament amb altres títols, graus acadèmics i cursos.

El Govern ha interposat aquest recurs després d'enviar un requeriment al Ministeri en el qual demanava que el català puntués, i que aquest fos denegat per garantir les mateixes condicions d'igualtat, mèrit i capacitat dels aspirants de tots els àmbits territorials.

ESTAT DELS JUTJATS

En la seva compareixença, la consellera ha considerat "injustificat" el reforç del dispositiu de seguretat als jutjats catalans, conegut com dispositiu Toga, que representa la mobilització de 400 efectius dels Mossos d'Esquadra, si bé ha reiterat que no comparteixen les accions de protesta que han dut a terme els CDR davant dels jutjats, en les quals en diverses ocasions s'han llançat excrements.

Capella, en la seva compareixença, ha reclamat que la Generalitat pugui recaptar les taxes judicials que suposen 60 milions d'euros anuals, i els rendiments de les consignacions i fiances judicials, que ara cobra l'Estat, i ha lamentat que l'Estat no finança els òrgans judicials a Catalunya però en recapta les taxes.

Ha ressaltat que la Generalitat destina a l'Administració de Justícia 500 milions d'euros anuals a càrrec dels impostos de la ciutadania de Catalunya.

Ha lamentat que la ràtio de jutges a Catalunya és de 10 per cada 100.000 habitants, quan en el conjunt d'Espanya és d'11, per la qual cosa l'Estat hauria de crear 70 nous jutjats: "Catalunya es troba lluny del nivell que li correspondria".

També ha recordat que l'Estat ha aprovat la creació de 26 nous jutjats a Catalunya amb un impacte de 15 milions d'euros que haurà de pagar la Generalitat, i ha indicat que ho faran "a pulmó" com sempre.

Sobre l'estat dels jutjats, la consellera ha destacat que, dels 100 equipaments judicials, només quatre es troben en una situació crítica: Tarragona, Sabadell, Gavà i Martorell (Barcelona).