Publicat 18/07/2019 13:25CET

La Generalitat recorre la discriminació del catal en les oposicions dels funcionaris judicials

La consellera Ester Capella en la Comissió de Justícia
EUROPA PRESS

BARCELONA, 18 jul. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, ha informat aquest dijous que el seu departament ha interposat un recurs contenciós administratiu contra el Govern espanyol per la discriminació del catal en les proves de selecció de funcionaris als jutjats catalans.

Així ho ha explicat la consellera en la Comissió de Justícia del Parlament, que ha criticat que el Ministeri de Justícia hagi incorporat el coneixement de llengües estrangeres en una llista de mrits puntuables en la prova per que hagi "obviat" el catal.

Entre els criteris que ha establert el Ministeri per accedir al cos de funcionaris, el catal no es troba entre els requisits ni mrits, per la qual cosa Capella ha lamentat que "la llengua prpia i oficial té menys consideració" que les llengües estrangeres, com ara l'alemany i el dans.

Ha retret al Ministeri que dirigeix Dolores Delgado que les llengües cooficials continun sense ser necessries per presentar-se a unes oposicions a l'Administració de Justícia, i ha recordat que actualment només el 7,7% de les sentncies s'escriuen en catal, cosa que considera una "situació d'emergncia".

Segons ha informat la Conselleria, els aspirants a les oposicions fan un examen inicial i, en cas d'aprovar-lo, accedeixen a la fase de mrits en la qual el Ministeri de Justícia puntua el coneixement de llengües estrangeres, juntament amb altres títols, graus acadmics i cursos.

El Govern ha interposat aquest recurs després d'enviar un requeriment al Ministeri en el qual demanava que el catal puntués, i que aquest fos denegat per garantir les mateixes condicions d'igualtat, mrit i capacitat dels aspirants de tots els mbits territorials.

ESTAT DELS JUTJATS

En la seva compareixena, la consellera ha considerat "injustificat" el refor del dispositiu de seguretat als jutjats catalans, conegut com dispositiu Toga, que representa la mobilització de 400 efectius dels Mossos d'Esquadra, si bé ha reiterat que no comparteixen les accions de protesta que han dut a terme els CDR davant dels jutjats, en les quals en diverses ocasions s'han llanat excrements.

Capella, en la seva compareixena, ha reclamat que la Generalitat pugui recaptar les taxes judicials que suposen 60 milions d'euros anuals, i els rendiments de les consignacions i fiances judicials, que ara cobra l'Estat, i ha lamentat que l'Estat no finana els rgans judicials a Catalunya per en recapta les taxes.

Ha ressaltat que la Generalitat destina a l'Administració de Justícia 500 milions d'euros anuals a crrec dels impostos de la ciutadania de Catalunya.

Ha lamentat que la rtio de jutges a Catalunya és de 10 per cada 100.000 habitants, quan en el conjunt d'Espanya és d'11, per la qual cosa l'Estat hauria de crear 70 nous jutjats: "Catalunya es troba lluny del nivell que li correspondria".

També ha recordat que l'Estat ha aprovat la creació de 26 nous jutjats a Catalunya amb un impacte de 15 milions d'euros que haur de pagar la Generalitat, i ha indicat que ho faran "a pulmó" com sempre.

Sobre l'estat dels jutjats, la consellera ha destacat que, dels 100 equipaments judicials, només quatre es troben en una situació crítica: Tarragona, Sabadell, Gav i Martorell (Barcelona).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés