Publicat 8/7/2019 14:33:40 +02:00CET

La Generalitat reclama al Govern espanyol que pagui el cost dels nous jutjats catalans

Joan Abad, secretari de Relacions de l'Administració de Justícia de la Generalitat de Catalunya
JOMS

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

El secretari de Relacions de l'Administració de Justícia de la Generalitat, Joan Abad, ha reclamat aquest dilluns al Govern central que pagui el cost dels nous jutjats a Catalunya, després de defensar que és responsabilitat de l'Estat finançar "adequadament" els òrgans judicials pendents d'engegar a Catalunya.

Encara que la Generalitat té la competència de fer possible la implementació d'aquests nous jutjats, Abad ha assegurat en roda de premsa que, si l'Estat no fa efectives les transferències econòmiques "justes i equitatives" que hi ha pendents, haurà d'assumir la seva responsabilitat davant la impossibilitat de posar-los en funcionament.

També ha reivindicat l'esforç de la Generalitat per crear nous òrgans judicials a Catalunya, que ha creat 22 jutjats i quatre places de magistrats des del 2017 al 2019, i ha elogiat a més el paper del Govern en el manteniment de les infraestructures i serveis que contribueixen al funcionament normal" de la justícia a Catalunya.

Abad ha recordat que la Consellera de Justícia, Ester Capella, ja va reclamar al maig per carta a la seva homòloga del Govern central, Dolores Delgado, que l'Estat assumís el cost dels òrgans judicials que s'han creat a Catalunya, una petició que encara no ha rebut resposta, segons Abad.

El Govern ha exigit una transferència de 15 milions d'euros -- 8,5 per pagar els òrgans que es van aprovar el 2017 i 6,5 per als que s'han aprovat el 2019--, a més de recordar que el Govern espanyol ja recapta 60 milions a Catalunya en virtut dels impostos judicials, dels quals, segons Abad, la Generalitat no en veu "ni un cèntim".