Actualitzat 10/06/2014 14:16

La Generalitat rebrà 800 milions de l'AMB per compensar inversions en aigua

Francesc Homs
EUROPA PRESS

L'AMB rebrà una part del cànon anual de l'aigua durant un màxim de 30 anys

BARCELONA, 10 juny (EUROPA PRESS) -

La Generalitat rebrà aquest any uns 800 milions d'euros de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) com a compensació per obres d'infraestructures de sanejament d'aigua realitzades fins ara, ha anunciat aquest dimarts el portaveu de la Generalitat, Francesc Homs.

En roda de premsa després del Consell Executiu, ha emmarcat aquesta compensació en un decret llei de modificació de la llei de l'Àrea Metropolitana de Barcelona del 2010 que permetrà formalitzar un conveni entre la Generalitat i l'AMB.

Ha afegit que aquests 800 milions d'euros --la xifra definitiva es marcarà en el conveni-- formaran part dels 2.300 milions d'ingressos sense concretar que preveu la Generalitat en els seus pressupostos del 2014, i no suposa cap privatització.

El conveni també haurà de concretar la cessió a l'AMB d'un percentatge del cànon anual de l'aigua que estipula la Generalitat, per un període màxim de 30 anys, pel manteniment i operació dels sistemes de sanejament.

Homs ha explicat que, amb la modificació d'aquest decret llei i el seu conveni vinculat, la Generalitat obtindrà ingressos extraordinaris per complir amb els objectius de dèficit "impostos --pel govern Espanyol--, amb elements d'arbitrarietat i discriminatoris" i per reestructurar el deute de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

INVERSIONS PER 600 MILIONS DES DEL 2015

També possibilitarà avançar tres anys, a partir del 2015 i sense augmentar el cànon, el nou pla d'inversions de l'ACA, valorat en 600 milions, i que l'AMB guanyi competències: l'ACA mantindrà la planificació i control, mentre que es descentralitzarà la gestió del sanejament a l'administració local.

L'ACA va tancar 2013 amb un deute de 990 milions, respecte dels 1.400 del 2010, i destina el 40% del seu pressupost a tornar el seu deute, el 38% a costos d'explotació del sanejament, i el 22% a la resta d'activitats, el que ara "no li permet cap activitat inversora", ha exposat el Govern en un comunicat.

Homs ha situat aquestes novetats en l'estratègia del Govern de "buscar solucions que no incorporin augment de costos per als ciutadans ni pèrdua de control per part de l'administració".

El nou model manté la titularitat pública de les infraestructures de sanejament (depuradores i col·lectors), tot i que Homs ha declinat comentar si podrien formar part més endavant d'un procés de venda o concessió.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés