Publicat 12/02/2021 18:07CET

La Generalitat proposa destinar 8.117 milions dels fons europeus a l'economia circular

Ple del Parlament Europeu
EUROPA PRESS - Archivo

La inversió durant el primer any d'execució dels tres projectes seria de 836 milions

BARCELONA, 12 febr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha proposat destinar 8.117,1 milions d'euros procedents dels fons europeus Next Generation EU a l'economia circular, a través de la proposta Next Generation Catalonia que aglutina totes les propostes del Govern per optar als ajuts a la recuperació.

La proposta inclou tres grans projectes relacionats amb l'economia circular que, durant el primer any d'execució, significarien una inversió conjunta de 836 milions d'euros.

La Generalitat ha rebut 26 projectes empresarials referents a l'economia circular i, a més dels tres projectes esmentats, també ha destacat la implantació de la tecnologia d'obtenció d'hidrogen en plantes de valorització energètica.

PARLAMENT EUROPEU

Aquests projectes estan relacionats amb la petició que va aprovar dimecres el Parlament Europeu que els fons de recuperació incloguin objectius vinculants en el pla d'economia sostenible de Brussel·les.

En concret, l'Eurocambra va demanar que el pla d'acció per a l'economia circular sigui "més ambiciós" i que contempli objectius vinculants en matèria d'empremta ecològica per a l'ús i consum de materials.

CARBON RECOVERY

El projecte de més importància que ha proposat la Generalitat en relació amb l'economia circular s'ha batejat com 'Carbon Recovery' i contempla inversions de 7.282,1 milions d'euros, dels quals 745 es destinarien durant el primer any d'execució.

Aquest pla vol "posicionar Catalunya com un referent europeu en descarbonització i economia circular" i coordinaria les iniciatives de coneixement i impuls de la sostenibilitat amb el teixit empresarial, industrial i d'innovació català.

Entre les empreses que s'implicarien en la definició i execució del projecte juntament amb la Generalitat es troben Suez, Nedgia - Naturgy Group i Holaluz, a més dels diferents clústers empresarials catalans, els centres tecnològics Eurecat i Leitat i diversos ceptres de recerca.

BIOECONOMIA CIRCULAR

El segon projecte emblemàtic que ha proposat el Govern, amb un pressupost de 620 milions d'euros (el 10% dels quals a invertir durant el primer any), preveu impulsar la bioeconomia circular.

Per aconseguir-ho, proposa posar en valor les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris a partir d'una millora de la gestió en origen que permeti reduir l'impacte ambiental de les explotacions.

A més, el pla passa per donar valor a aquestes dejeccions mitjançant la producció d'energia i de fertilitzants, i per implementar una xarxa de biorefineries que permetin produir bioproductes i biomaterials d'alt valor afegit.

ACTIVACIÓ DELS BOSCOS

Finalment, la Generalitat ha posat sobre la taula l'activació de la producció bioeconòmica dels boscos a Catalunya i la defensa contra els incendis forestals.

El principal objectiu d'aquest projecte és reactivar l'activitat forestal com un "factor fonamental per a l'adaptació del mitjà" als reptes del canvi climàtic, a través de la producció de fusta per a la construcció.

El Govern ha pressupostat aquest projecte amb 215 milions d'euros, dels quals 29 milions seria per al primer any d'execució.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés