La Generalitat preveu celebrar les eleccions en les cambres de comerç al maig

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón
Europa Press
Publicat 5/12/2018 14:36:53CET

El decret de convocatòria se signarà abans de Nadal i es publicarà al DOGC el 7 de gener

BARCELONA, 5 Des. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, ha anunciat aquest dimecres que les eleccions a les 13 cambres de comerç catalanes estan previstes per al maig del 2019 i a principis de juny els plens de totes les institucions ja haurien d'estar constituïts.

En declaracions als mitjans en sortir de la primera reunió del consell de cambres d'aquesta legislatura, Chacón ha explicat que el decret de convocatòria d'eleccions se signarà abans de Nadal però no es publicarà al DOGC fins al 7 de gener del 2019.

No obstant això, la consellera ha puntualitzat que aquest calendari és el que està previst en cas que no s'apliqui una mesura cautelar de suspensió del decret electoral --aprovat aquest estiu--, arran d'un recurs contenciós administratiu presentat fa unes setmanes al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que al·lega que el decret no respecta la normativa estatal bàsica.

EL VOT ELECTRÒNIC NO PERILLA

Chacón ha assegurat que "d'entrada" no contemplen el vot per correu i que han esperat uns dies per publicar el decret d'eleccions perquè el jutge ha de pronunciar-se sobre la qüestió en un termini de cinc dies.

"Entenem que en cap moment significa que hagi de desaparèixer el vot electrònic, sinó que en tot cas cal complementar-lo sumant el vot per correu. No contemplem que hagi de desaparèixer el vot electrònic", ha valorat.

La consellera ha sostingut que l'admissió a tràmit de la suspensió com a mesura cautelar podria endarrerir tot el procés electoral, però confien que no hi haurà cap motiu per parar el procés electoral.

També ha assegurat que el vot electrònic, que serà remot i presencial, és un mecanisme suficient per fomentar la participació encara que l'acompanyaran amb material de difusió de les eleccions.

LLEI DE CAMBRES

Chacón ha explicat que han reprès la llei de cambres amb l'objectiu de definir la seva relació amb la Generalitat, així com per decidir en què es comptarà amb les cambres de comerç.

Ha lamentat el retard d'aquesta nova llei però ha ressaltat que el més important és "definir què inclourà aquesta llei i quins àmbits de feina i de col·laboració hi haurà" entre les cambres i la Generalitat, amb la qual cosa esperen arribar a un consens abans de la renovació dels plens de les cambres.

"Hi ha dues vies paral·leles, el tràmit legislatiu d'aquesta nova llei i la col·laboració que ja establim, perquè en el fons ja l'hem de començar a aplicar ara", ha assegurat Chacón, i ha afegit que han recollit l'última versió de la llei amb totes les propostes, comentaris i al·legacions proposades des de les cambres.

El president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, ha valorat de manera "molt positiva" la reunió del consell de cambres amb la consellera i ha assegurat que la situació d'interinitat actual va en camí de resoldre's durant els propers mesos.

Ha explicat que amb la publicació de la convocatòria al DOGC s'establiran els terminis legals de tot el procediment electoral, tant de les juntes electorals com de la presentació de les candidatures, i que quedarà tot comprès en el decret.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.