Publicat 08/04/2015 13:12

La Generalitat preveu aprovar aquest mes les bases del pacte nacional per a la transició energètica

El conseller de Empresa y Empleo de la Generalitat, Felip Puig
GENCAT

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, Felip Puig, ha afirmat aquest dimecres que el Govern català ha elaborat un document base per constituir un pacte nacional per a la transició energètica, que preveu aprovar aquest mes d'abril per poder-lo debatre al Parlament els pròxims mesos.

Ho ha dit a la comissió d'Empresa i Ocupació del Parlament, on ha assenyalat que la intenció és poder debatre sobre un model energètic propi de Catalunya amb els partits polítics i els agents socials i econòmics.

Puig ha indicat que aquest document proposa un model basat en la "plena capacitat d'autogovern" de Catalunya dins del marc de la Unió Europea i fa una proposta per desplegar un nou sistema energètic català.

Ha assenyalat que el document "dibuixa la primera fase de la gestió de la transició, del desplegament del nou sistema català i dels principis sobre els quals es cal basar", com l'eficiència energètica i la utilització de les energies renovables, i alhora apunta les lleis que la Generalitat hauria d'impulsar per aconseguir la plena competència en aquest àmbit.

Puig també ha explicat que el Govern de Mas farà una "revisió crítica" del pla de l'energia i el canvi climàtic elaborat per al període 2012-2020 i es basarà a promoure mesures per impulsar l'eficiència energètica i els usos tèrmics de les energies renovables.

Ha recordat que la Generalitat ja ha posat en marxa un pla d'eficiència energètica per a edificis públics i privats i ha avançat que aviat s'aprovarà un pla semblant per a la indústria.

El conseller ha insistit que Catalunya té poc marge d'actuació per les seves escasses competències en matèria d'energia, i ha retret que el Govern espanyol envaeix les que té, com el cas de la reforma elèctrica.

"XANTATGE"

Ha defensat que en el debat al Congrés sobre la reforma elèctrica el grup parlamentari de CiU donés suport al Govern central, argumentant que va ser un "xantatge" per poder salvar moltes empreses catalanes del sector de la cogeneració.

"Cal diferenciar la posició del grup parlamentari i del Govern" català, ha sostingut, i ha explicat que la Generalitat ha emprès deu accions contra aquesta llei, com ara recursos d'inconstitucionalitat, conflictes de competències i contenciosos administratius.

"Ha estat un xantatge que acceptem per salvar empreses del país, i no ens n'avergonyim", ha manifestat Puig, que ha argumentat que, malgrat que la majoria absoluta del PP no necessitava el suport de CiU, sí que calia votar a favor per afavorir les empreses del sector de la cogeneració.

"Políticament era innecessari, però se'ns va exigir el suport per modificar els impactes en el sector de la cogeneració", ha tancat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés