Publicat 29/1/2019 20:28:50 +01:00CET

La Generalitat prepara mesures de suport per a empleades de la llar i de cures

Reunió del conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat,
GENERALITAT

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies prepara un paquet de mesures de suport a les persones que treballen en cures de la llar i de les persones, i té "a punt" un Acord de Govern que recull peticions formulades per entitats i sindicats.

En un comunicat aquest dimarts, el departament ha explicat que es tracta d'una part important de la població ocupada per que en molts casos no tenen reconeguda la seva relació laboral de manera legal, la qual cosa "les converteix en invisibles", i fins i tot fa que els seus ocupadors no considerin que les tasques que realitzen siguin una feina.

El Govern impulsar noves accions que impliquen diverses conselleries, com una campanya de comunicació que difondr informació sobre els drets i els deures de les persones contractades i contractants, incloent a on dirigir-se en cas que es vegin vulnerats els seus drets.

També incentivar la contractació formal i digna --com reclamen les entitats--, la millora de l'oferta formativa d'aquest mbit, en un horari adequat a les seves necessitats laborals, així com la promoció de la salut, entre d'altres accions.

A través d'aquest acord, la Generalitat instar l'Estat perqu faci els canvis normatius necessaris que garanteixin una tutela efectiva i l'ampliació dels drets dels treballadors de la cura de la llar i les persones, a través de la ratificació del Conveni 189 i la Recomanació 201 de l'Organització Internacional del Treball (OIT) que fa referncia a aquests treballadors, en la seva majoria dones.

Aquestes mesures són el resultat d'un dileg continuat amb les entitats, fomentat a través del grup de treball de les cures, creat el 2017, i en el qual aquests representants de les treballadores han urgit a aconseguir una major regularització del sector, per l'impacte econmic que suposaria quant a cotitzacions, millores salarials i, en conseqüncia, més autonomia i consum.