Publicat 11/3/2019 14:27:51 +01:00CET

La Generalitat potenciar l'arans en l'ensenyament, la salut i la comunicació institucional

El Govern nomena Jordi Font director general del Memorial Democrtic
GENCAT

LLEIDA, 11 mar� (EUROPA PRESS) -

La Generalitat fomentar la llengua aranesa en l'mbit de l'ensenyament, el de la salut i en la comunicació digital a través de les pgines web, com ha acordat el Consell Executiu del Govern reunit de manera extraordinria aquest dilluns a la Vall d'Aran.

Ho ha anunciat la consellera portaveu, Elsa Artadi, en roda de premsa després de la reunió, en qu ha desgranat els diferents acords que s'han pres en l'mbit del finanament, per també de l'mbit social i cultural.

Un dels eixos aprovats és un pla per fomentar la llengua i la cultura araneses a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC) de la Conselleria d'Educació de la Generalitat.

D'entrada, crearan un espai en xarxa com a repositori d'ús compartit pels professors i reprendre la publicació definitiva dels currículums oficials en ensenyaments de l'arans en els diferents nivells d'ensenyament.

La concreció de l'oferta es dur a terme en la convocatria d'una jornada de participació amb experts en la matria per definir l'oferta més ajustada per contribuir a la difusió de la llengua i cultura occitanes pel territori.

En l'mbit de l'ensenyament, han acordat que l'examen d'Histria de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), que és obligatori, es pugui fer en arans a partir d'aquest curs, mentre que en successives convocatries es podran ampliar les matries en qu s'estableixi l'opció d'enunciats en arans.

L'acord el subscriuran el Govern, el Conselh Generau d'Aran i la Universitat de Lleida (UdL), tenint en compte que la possibilitat de fer els exmens en arans implica un reconeixement a la trajectria estudiantil dels alumnes aranesos.

Un altre dels acords passa per fomentar l'ús de les biblioteques a l'Aran i el coneixement de la literatura i la cultura araneses al voltant de Catalunya.

El Govern s'ha comproms a elaborar juntament amb el Conselh Generau d'Aran un pla específic perqu els serveis bibliotecaris a l'Aran arribin als habitants dels pobles aranesos que no disposen d'un servei bibliotecari fix.

També ha aprovat elaborar un Pla de Lectura específic per a l'Aran en collaboració amb el Conselh Generau i amb altres institucions públiques i culturals d'aquest territori.

Un altre dels pactes passa per impulsar l'ús de l'arans als webs de la Generalitat i la seva comunicació institucional, per la qual cosa de manera progressiva introduir aquesta llengua en tots els continguts estables.

MBIT DE LA SALUT

En l'mbit de la salut, el Govern ha aprovat el Pla per millorar la presncia de l'arans en l'mbit sanitari, i treballar en quatre fases diferenciades per diagnosticar la situació, facilitar instruments i material de suport, dur a terme formació i fer seguiment i avaluació.

De fet, el 80,7% de la població de la Val d'Aran entén l'arans i el 55,6% el sap parlar; es tracta d'una llengua habitual entre el 17,6% de la població, mentre que el catal és utilitzat pel 16,4% i el castell pel 55,1%.

A més, el Govern destinar més de 452.000 euros anuals a la futura residncia de persones grans a Les, on finanar 30 places residencials i 10 d'atenció diürna.