La Generalitat potenciarà l'aranès en l'ensenyament, la salut i la comunicació institucional

El Govern nomena Jordi Font director general del Memorial Democràtic
GENCAT
Publicat 11/3/2019 14:27:51CET

LLEIDA, 11 Març (EUROPA PRESS) -

La Generalitat fomentarà la llengua aranesa en l'àmbit de l'ensenyament, el de la salut i en la comunicació digital a través de les pàgines web, com ha acordat el Consell Executiu del Govern reunit de manera extraordinària aquest dilluns a la Vall d'Aran.

Ho ha anunciat la consellera portaveu, Elsa Artadi, en roda de premsa després de la reunió, en què ha desgranat els diferents acords que s'han pres en l'àmbit del finançament, però també de l'àmbit social i cultural.

Un dels eixos aprovats és un pla per fomentar la llengua i la cultura araneses a través de l'Institut Obert de Catalunya (IOC) de la Conselleria d'Educació de la Generalitat.

D'entrada, crearan un espai en xarxa com a repositori d'ús compartit pels professors i reprendre la publicació definitiva dels currículums oficials en ensenyaments de l'aranès en els diferents nivells d'ensenyament.

La concreció de l'oferta es durà a terme en la convocatòria d'una jornada de participació amb experts en la matèria per definir l'oferta més ajustada per contribuir a la difusió de la llengua i cultura occitanes pel territori.

En l'àmbit de l'ensenyament, han acordat que l'examen d'Història de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU), que és obligatori, es pugui fer en aranès a partir d'aquest curs, mentre que en successives convocatòries es podran ampliar les matèries en què s'estableixi l'opció d'enunciats en aranès.

L'acord el subscriuran el Govern, el Conselh Generau d'Aran i la Universitat de Lleida (UdL), tenint en compte que la possibilitat de fer els exàmens en aranès implica un reconeixement a la trajectòria estudiantil dels alumnes aranesos.

Un altre dels acords passa per fomentar l'ús de les biblioteques a l'Aran i el coneixement de la literatura i la cultura araneses al voltant de Catalunya.

El Govern s'ha compromès a elaborar juntament amb el Conselh Generau d'Aran un pla específic perquè els serveis bibliotecaris a l'Aran arribin als habitants dels pobles aranesos que no disposen d'un servei bibliotecari fix.

També ha aprovat elaborar un Pla de Lectura específic per a l'Aran en col·laboració amb el Conselh Generau i amb altres institucions públiques i culturals d'aquest territori.

Un altre dels pactes passa per impulsar l'ús de l'aranès als webs de la Generalitat i la seva comunicació institucional, per la qual cosa de manera progressiva introduirà aquesta llengua en tots els continguts estables.

ÀMBIT DE LA SALUT

En l'àmbit de la salut, el Govern ha aprovat el Pla per millorar la presència de l'aranès en l'àmbit sanitari, i treballarà en quatre fases diferenciades per diagnosticar la situació, facilitar instruments i material de suport, dur a terme formació i fer seguiment i avaluació.

De fet, el 80,7% de la població de la Val d'Aran entén l'aranès i el 55,6% el sap parlar; es tracta d'una llengua habitual entre el 17,6% de la població, mentre que el català és utilitzat pel 16,4% i el castellà pel 55,1%.

A més, el Govern destinarà més de 452.000 euros anuals a la futura residència de persones grans a Les, on finançarà 30 places residencials i 10 d'atenció diürna.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.