Actualitzat 22/10/2015 16:06

La Generalitat, MWCB i GSMA faran proves pilot d'identitat mòbil a Catalunya

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

La Direcció Digital de Telecomunicacions i societat de la informació de la Conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat, la Mobile World Capital Barcelona (MWCB) i GSMA han presentat aquest dijous un acord de col·laboració per impulsar una prova pilot d'autenticació d'identitat mòbil entre les administracions de Finlàndia i Catalunya.

L'acte de presentació ha comptat amb les intervencions del director general de Telecomunicacions i societat de la informació de la Conselleria, Jordi Puigneró; el director del programa 'Smart Living' de MWCB, Oscar Pallarols, i el director del programa 'Personal Data' de GSMA, Richard Cockle.

Segons han explicat, l'objectiu de les proves és desenvolupar sistemes digitals gestionables a través del telèfon mòbil per millorar la relació entre l'administració pública i els ciutadans, i serien aplicables en el sector privat per millorar la gestió entre empreses i clients.

Concretament, la prova pilot es basarà en l'autenticació d'un ciutadà finlandès en accedir a un sistema en línia de la Generalitat i la d'un ciutadà espanyol en accedir a una administració finlandesa, mitjançant el sistema 'Mobile Connect' de GSMA.

La iniciativa pretén canalitzar digitalment serveis tradicionalment analògics, com posar una instància a l'Ajuntament, accedir a la carpeta personal de salut, permetre la firma electrònica de documents i fer transaccions electròniques.

En aquest sentit, Puigneró ha recalcat que, en una societat cada vegada més connectada, "l'equilibri entre identitat, privacitat i seguretat serà clau per millorar la societat de la informació".

IMPLANTACIÓ A CATALUNYA

També s'ha presentat l'informe 'ID_M, Identitat Mòbil' --elaborat per MWCB, amb la col·laboració de GSMA, Accenture, NXP i T-Systems--, que analitza el potencial dels 'smartphones' com a nova eina d'identificació, i recull recomanacions per a la seva possible implantació a Catalunya, basades en l'experiència d'altres països europeus com Estònia, Finlàndia, Noruega, Turquia i Suïssa.

Per a una correcta implantació del sistema, MWCB recomana la creació d'un cens digital amb previ consentiment ciutadà que, a més de les dades que figuren al DNI, registraria el correu electrònic i el número de telèfon mòbil de la ciutadania i que, segons ha apuntat Pallarols, requeriria la participació del sector privat, com ara la banca o operadors de telefonia.

Alhora, ha indicat que s'hauria de consolidar el mòbil "com a plataforma transversal" per accedir a tota mena de serveis, com pagaments, tràmits administratius i bancaris, credencials d'usuari per signar documents i, a curt termini, podria funcionar com a bitllet de transport públic.

En aquest sentit, Pallarols ha indicat que projectes com la T-Mobilitat són un "element clau per a la implantació massiva de la identitat digital".

UN SISTEMA GLOBAL

Cockle ha explicat que un projecte d'aquestes característiques requereix "un model comú per a tota mena de serveis" com el 'Mobile Connect', que permet accedir de manera segura a tota mena de serveis digitals amb un mateix 'password'.

A més, l'estudi de MWCB remarca la necessitat de revisar el marc de regulació actual respecte als "nivells de protecció, privacitat i propietat de dades" i demana la creació de models de negoci que permetin adoptar solucions d'identitat mòbil, tant en el sector públic com al privat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés