Publicat 4/5/2020 14:43:41 +02:00CET

La Generalitat insisteix a excloure a Catalunya de l'estat d'alarma per desconfinar

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en roda de premsa telemàtica.
EUROPA PRESS

Budó afirma que "cada vegada" hi ha més governs autonòmics que demanen el mateix que el Govern

BARCELONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

La consellera de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha insistit aquest dilluns a demanar al Govern espanyol que exclogui Catalunya de la pròrroga de l'estat d'alarma perquè el Govern pugui gestionar el desconfinament.

En roda de premsa telemàtica, ha tornat a reclamar que el Govern recuperi les competències per gestionar les fases del desconfinament i creu que això es pot fer de tres maneres: no prorrogant l'alarma, excloent Catalunya de la pròrroga de l'alarma o modificant el decret per nomenar al Govern autoritat competent a Catalunya en la fase del desconfinamiento.

Ha afirmat que "cada vegada" hi ha més governs autonòmics que demanen el mateix i que, si no es prorrogués l'alarma, es podria gestionar el desconfinament amb la legislació habitual i amb decrets del Govern, com ja es va fer amb el confinament de la Conca d'Òdena (Barcelona) abans que es decretés l'estat d'alarma.

"Considerem que qui millor pot gestionar el confinament són els propis governs de les comunitats autònomes. Tenim eines i coneixement per fer-ho", i ha reiterat que la millor manera de fer-ho és a través de les regions sanitàries i no per províncies.

En ser preguntada per si advoca per que JxCat i ERC votin que 'no' a la pròrroga de l'estat d'alarma al Congrés, ha rebutjat valorar-ho des del Govern i ha sostingut que aquesta decisió l'han de prendre els partits.

DÈFICIT "INSUFICIENT"

Budó ha reiterat la crítica que el Govern central hagi fixat el dèficit autonòmic en el 0,2%, ja que ho veu "del tot insuficient" i ha argumentat que hauria d'haver-hi una major flexibilització.

També ha tornat a demanar que el superàvit dels municipis no se'l quedi l'Estat, sinó que els propis ajuntaments puguin utilitzar aquests recursos per gestionar l'impacte del coronavirus.

Una altra de les demandes que ha traslladat la consellera és que s'aprovi ja una renda bàsica universal i una suspensió d'impostos per recolzar a treballadors i autònoms, així com que el Govern destini a la Generalitat 4.000 milions d'euros dels 16.000 que l'Executiu de Pedro Sánchez preveu per a les autonomies.

Budó ha assegurat que el Govern fa setmanes que porta plantejant aquestes demandes: "No hem de fer cap batalla partidista d'això ni cap batalla política. No es tracta de fer cap concurs ni cap competició. La millor mostra és que la majoria dels territoris de l'Estat també defensen aquest punt de vista".