Publicat 05/08/2020 17:19

Generalitat i Fiscalia demanen presó per un manifestant contra Jusapol a Barcelona el 2018

Cordó policial de la manifestació de l'esquerra independentista contra la concentració del sindicat Jusapol
EUROPA PRESS - Archivo

L'acusen de desordres, atemptat i lesions, i la defensa demana l'absolució

   BARCELONA, 5 ago. (EUROPA PRESS) -

   El Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona ha acordat obrir judici oral a un jove detingut per una manifestació al setembre de 2018 a la Via Laietana, convocada contra la concentració el mateix dia del sindicat policial Jusapol, i per qui la Fiscalia i la Generalitat --com a acusació particular-- demanen penes de fins a cinc anys i mig de presó.

   Als escrits d'acusació, consultats per Europa Press, la fiscal demana dos anys de presó per un presumpte delicte de desordres públics, tres anys i mig per un presumpte delicte d'atemptat i una indemnització de 1.560 euros a un agent de Mossos d'Esquadra per presumptes lesions; i la Generalitat demana una condemna de quatre anys i nou mesos pels mateixos delictes, a més d'una indemnització de 1.549 euros a l'agent.

   La Fiscalia assegura que l'acusat, amb un grup de manifestants contraris al sindicat policial "i mogut per la intenció de trencar la seguretat i la pau pública, van anar adoptant una actitud cada vegada més belligerant" contra els agents antidisturbis que separaven les dues protestes.

   Assenyala que els manifestants van llanar "ous, globus i bosses amb pols de colors" al cordó policial, la qual cosa remarca com un risc per a la integritat dels agents.

   L'escrit de la fiscal també recull que l'acusat va usar una bandera, lligada a un pal, "per escometre contra els agents, sent que va arribar a assestar dos cops" a un mosso, i el va lesionar al canell, per la qual cosa reclama una indemnització.

   L'advocada de la Generalitat recull les mateixes acusacions en el seu escrit, i considera que les pintures que els manifestants van llanar als agents "van provocar problemes de respiració" i van inutilitzar el seu material de protecció, perqu no podien veure-hi a través de les viseres dels cascos.

   Per la seva banda, el grup de suport a l'acusat, 'Marcel Absolució', ha defensat en un comunicat aquest dimecres que quan el jove era a la protesta "entre els milers de manifestants que hi havia en aquell moment a Via Laietana, va rebre les crregues que la policia estava efectuant".

   Han explicat que en Marcel va ser detingut cinc mesos després a Badalona (Barcelona), i han criticat que "es tracta d'un judici polític, en el marc de la macrocausa contra l'independentisme, i un nou intent de desmobilitzar i destruir les vides de joves militants d'esquerres i independentistes".

ACUSACIÓ PARTICULAR DEL GOVERN

   Aquest mateix dimecres, la Conselleria de Presidncia de la Generalitat ha subratllat en un comunicat que, en els procediments judicials relacionats amb actuacions dels Mossos, "la iniciativa jurídica correspon als lletrats del Departament d'Interior".

   "Els advocats del Departament d'Interior que representen als agents del cos de Mossos d'Esquadra tenen l'obligació ineludible de garantir-los assistncia jurídica i exercir la seva defensa", i ha defensat el dret de tots els funcionaris a tenir aquesta garantia si sofreixen una agressió mentre treballen.

   Per la seva banda, la Conselleria d'Interior s'ha referit a la Llei que regula els serveis jurídics de la Generalitat, citant l'apartat que estipula que "aquests funcionaris han d'actuar d'acord amb les directrius de l'advocat de la Generalitat", i ha descartat que sigui el Departament qui dóna directrius als advocats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés