Publicat 29/1/2019 18:22:15 +01:00CET

La Generalitat emprendrà "mesures legals" si la nova PAC li envaeix competències

La consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jord
EUROPA PRESS - Archivo

Jord demana territorialitzar la política agrria europea i evitar la reducció de fons

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

La consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jord, ha anunciat aquest dimarts que el Govern catal est "disposat a emprendre mesures legals" si la política agrria comuna (PAC) que pretengui adoptar Espanya envaeix les competncies de la Generalitat.

"Que no soni com una amenaa; només és una qüestió de prctica", ha afirmat en comparixer en la Comissió d'Agricultura del Parlament, on ha explicat a petició prpia la proposta de la Generalitat davant els canvis que es preveuen en la PAC.

Jord ha demanat que la nova política agrria europea es territorialitzi i tingui en compte les necessitats de les diferents regions i comarques: "Si convé, obrirem la via del recurs per resoldre un tema que és competencial i que ha de tenir en compte la singularitat del territori en comptes de plantejar l'uniformització que la UE es planteja".

"Només ho farem, i ho tenim al calaix, si ens envaeixen competncies, i així ho vaig dir al ministre: no ens envaeixin competncies", i ha advertit de la reducció de fons que la nova PAC pot comportar per al sector.

Així, ha recordat que a Catalunya s'executa el 100% de la inversió comunitria, mentre que en el conjunt d'Espanya "van quedar sense executar o, dit d'una altra manera, es van perdre 254 milions d'euros".

Per aix, proposa "que el nivell d'assignació del fons rural tingui en compte el nivell d'execució", i no troba malament que passi de l'actual control d'adequació a la normativa al compliment dels objectius.

"Defensem disposar d'un pressupost suficient, tant per part de la CE com de l'Estat espanyol i de la Generalitat", per assegurar la continutat del sector primari, ha subratllat.

Jord ha avanat que es reunir amb els seus homlegs balear i basca com ja ha fet amb la consellera valenciana, Gabriela Bravo, per "defensar una PAC més mediterrnia que tingui en compte el sector i les característiques de la seva agricultura, clima, cultius i necessitat de regadiu".