Publicat 26/7/2019 18:38:04 +02:00CET

La Generalitat destinarà cinc milions a un programa perquè parats passin a ser autònoms

El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonés, atén als mitjans de comunicació després de la constitució del nou Consell del Treball Autònom de la Generalitat de Catalunya.
David Zorrakino - Europa Press

L'administració catalana ha constituït el Consell de Treball Autònom de Catalunya

BARCELONA, 26 jul. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat destinarà cinc milions d'euros a un programa d'ocupació perquè aturats passin a ser autònoms, que servirà d'ajuda per a la inversió i les despeses de manteniment inicials amb l'objectiu de garantir que qualsevol persona en atur "pugui fer el pas a ser autònom" encara que no tingui el capital familiar.

Ho han explicat aquest divendres en declaracions als mitjans el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, després d'assistir a la constitució del Consell de Treball Autònom de Catalunya.

"És un espai de representativitat, interlocució i concertació, com tenim en àmbits de patronals i sindicats o amb els treballadors públics. Necessitàvem aquest espai per visualitzar aquest 16 % de treballadors que és fonamental al nostre país", ha sostingut Aragonès.

Ha explicat que presenten el nou programa a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) i que aquest mateix divendres ho han traslladat a representants de patronals, sindicats i organitzacions de treballadors autònoms: "És una mostra del compromís del Govern de la Generalitat cap a una part molt important de l'economia del país".

PLA DE TREBALL

El Homrani ha sostingut que la constitució del consell era una assignatura que tenien pendent des de 2010 --quan es va regular la possibilitat de tenir la mesa de treball autònom-- i que, malgrat que el 2014 es va fer una acreditació d'autònoms, "no hi havia manera" de sortir d'un "bucle" de dificultats entorn de com interpretar el decret i com interpretar l'acreditació.

Ha explicat que el treball per aquest any del Consell de Treball Autònom es basarà en tres línies: la primera és treballar en un nou decret d'acreditació d'autònoms que permeti donar estabilitat cada quatre anys entorn de l'acreditació d'autònoms i el paper de sindicats i patronals en la mesa del treball autònom.

El segon serà treballar en els principals reptes del sector, com la qüestió de l'economia de plataformes, on "no hi ha seguretat jurídica" entorn de si els treballadors són falsos autònoms o autònoms, perquè hi ha sentències molt diferenciades.

"Pensem que la millor manera d'afrontar aquest repte és treballar braç a braç amb el teixit d'autònoms, les patronals i els sindicats per marcar unes regles del joc clares, que no permetin la competència deslleial, i que situïn per sobre de tot els drets tant dels autònoms com dels quals no són autònoms", ha asseverat.

La tercera línia de treball és acordar els programes de suport als autònoms amb els seus representants i els seus actors, per la qual cosa el Consell de Treball Autònom serà el marc en el qual s'abordarà de quina manera es dona suport al teixit.

A Catalunya hi ha 556.048 persones afiliades a la Seguretat Social per compte propi, que suposen el 15,9% del total d'afiliació, i es distribueixen en: un 60% de persones físiques, un 16% de socis de societats, un 15% de membres d'òrgans d'administració de societats, i un 6% de familiars col·laboradors.