Actualitzat 10/12/2020 17:48

La Generalitat demana a la CE que les regions europees es puguin implicar més sobre migració

La secretària d'Acció Exterior i de la UE de la Generalitat de Catalunya, Elisabet Nebreda
EUROPA PRESS - Archivo

Els Vint-i-set han de negociar la reforma de la política comuna de migració i asil

BARCELONA, 10 des. (EUROPA PRESS) -

La secretària d'Acció Exterior i de la UE de la Generalitat, Elisabet Nebreda, ha reivindicat aquest dijous davant la comissària europea d'Interior, Ylva Johannson, que les regions europees es puguin implicar més sobre migració, i la "complicitat" de la Comissió Europea (CE) perquè sigui així.

Durant el ple telemàtic del Comitè Europeu de les Regions, ha defensat que un bon punt de partida seria "una participació directa i millorada" de les regions en l'Instrument de Veïnatge, Desenvolupament i Cooperació Internacional (NDICI).

"Les regions, i parlo per Catalunya, estem a punt i predisposades a ajudar, com ja sap la comissària", ha dit, però ha insistit que volen fer més.

Ha explicat que la Generalitat va oferir per carta col·laborar en la crisi dels refugiats de Mòria (Grècia), i ha agraït l'"amable" resposta de Johansson.

També ha dit que la Generalitat va dialogar amb el govern de Pedro Sánchez i d'aquí en van sortir dues esmenes de la part catalana al pressupost general que es va aprovar la setmana passada sobre la creació de corredors humanitaris, assegurances per a sol·licitants d'asil i mesures per reforçar els rescats al mar: "S'han aprovat més de 10 milions amb aquesta finalitat".

POLÍTICA COMUNA

El debat s'emmarca en la reforma de la política comuna de migració i asil que els Vint-i-set han de negociar ara després de la proposta que va presentar Johannson el setembre passat, per la qual Brussel·les renuncia a imposar quotes obligatòries d'acolliment de refugiats als països de la UE en cas de noves crisis.

La proposta de la Comissió, no obstant això, apunta a una solidaritat flexible perquè la resta de socis ajudin els països amb més pressió migratòria a acollir els que tinguin dret a protecció i agilitar les deportacions d'aquells als qui es negui l'estatus de refugiats.

"SOM ESCÈPTICS"

"Avui --ha dit Nebreda-- debatem sobre el Nou Pacte sobre Migració i Asil i, tot i que és un pas endavant, som escèptics" sobre la seva resolució en el Consell.

A més, ha recordat que la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha dit que "salvar vides al mar no és opcional" i que el seu antecessor, Jean-Claude Juncker, ja va dir en el seu primer debat sobre l'Estat de la Unió que la primera prioritat era i havia de ser la crisi dels refugiats.