Actualitzat 19/04/2018 15:15

La Generalitat constata un descens del català en la justícia i demana que sigui un requisit a Catalunya

Judici a Barcelona
Europa Press - Archivo

BARCELONA, 19 abr. (EUROPA PRESS) -

La Conselleria de Justícia de la Generalitat ha constatat que l'ús del català en les sentències judicials el 2017 va ser del 8,2%, dos punts per sota de la xifra del 2016, i que les dades dels darrers anys indiquen que l'ús del català en l'Administració de Justícia "cau en picat", un problema que es consolida, ha informat en un comunicat.

Davant aquestes xifres, la secretària de Relacions amb l'administració de Justícia, Patrícia Gomà, ha assegurat que "només amb una reforma legislativa" es podran garantir els drets lingüístics de tots els catalans, per la qual cosa proposen que el coneixement de l'idioma sigui un requisit i no un mèrit, com fins ara, per al personal judicial que vulgui exercir a Catalunya.

Segons les dades de la Conselleria, de les 224.220 sentències que es van dictar el 2017, només 18.346 van ser en català, quan l'any passat aquesta proporció era de 18.439 del total de 220.309 sentències.

Gomà ha considerat que les mesures adoptades per garantir els drets lingüístics dels ciutadans en les actuacions judicials "són insuficients" i ha recordat als jutges que són ells els qui han de garantir aquests drets, tal com estableix la Llei de política lingüística i l'Estatut.

Per millorar aquesta situació, el departament ofereix cursos de català i llenguatge jurídic, així com cercadors terminològics en línia i formularis, a més del fet que actualment hi ha 199 lleis publicades en català consultables a Internet.

El passat any es va implementar un incentiu econòmic per als escrits presentats en català per part dels advocats del torn d'ofici i l'assistència jurídica, que gestionen els col·legis d'advocats, encara que segons Gomà aquest any no ho han pogut "consolidar" a causa de la situació política.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés