Publicat 4/5/2020 14:32:55 +02:00CET

La Generalitat conclou que hi ha aspectes "millorables" en la gestió de les emergències químiques

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat via telemàtica, l'informe final de la Taula d'Avaluació i Seguiment de l'accident de l'empresa IQOXE del polígon petroquímic sud de Tarragona, en el municipi de La Canonja al gener de 2020
GENERALITAT DE CATALUNYA

Assegura que l'accident d'Iqoxe "ha evidenciat manques en els sistemes de comunicació i informació a la població afectada"

TARRAGONA, 4 maig (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha conclòs, en l'informe final de la Taula de Treball d'Avaluació i Seguiment de l'accident de l'empresa Iqoxe, a La Canonja (Tarragona), que "hi ha determinats aspectes que poden ser millorables" en la gestió de les emergències químiques.

L'informe ha estat presentat aquest dilluns pel president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, en una conferència telemàtica amb diferents agents del Camp de Tarragona, i recull tant les demandes dels actors del territori com les propostes de la Generalitat.

L'informe arriba a aquesta conclusió encara que no disposa de tota la informació perquè encara no ha finalitzat la investigació judicial i s'ha ampliat el període de secret de sumari.

En l'àmbit de la informació i la comunicació, l'informe assegura que l'accident d'Iqoxe "ha evidenciat manques en els sistemes de comunicació i informació a la població afectada".

Entre les propostes per revertir-ho, recull millorar la informació pública i els canals de comunicació incorporant a les associacions de veïns en el sistema d'avisos, creant una web específica i redefinint la política de missatges 'push' de l'app de Gencat, entre d'altres.

Els diferents departaments han proposat actualitzar els plans d'emergència a les necessitats actuals --apropant la gestió de les emergències al territori, reforçant el rol dels municipis i revisant els criteris d'activació de sirenes-- i incorporar elements de detecció anticipada de les emergències químiques.

També han proposat demanar l'Estat l'acceleració del desenvolupament de la directiva de la Unió Europea que estableix el Codi Europeu de les Comunicacions Electròniques, així com impulsar un estudi sobre les solucions existents en l'àmbit dels sistemes d'avís a la població en situacions d'emergència, el quin preveu iniciar-se el segon trimestre d'aquest any.

En l'àmbit de la seguretat, l'informe proposa que Inspecció de Treball investigui l'accident i la creació d'una comissió de Seguretat i Salut Laboral del complex petroquímic de Tarragona.

També recull incorporar al pla Plaseqta 2020 la funció del grup de control ambiental, millores a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica i convocar la Taula de Qualitat de l'Aire en el Camp de Tarragona.

En l'àmbit de la salut, proposa dotar de més recursos al Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per valor d'uns 775.000 euros, actualitzar el protocol d'Incident amb múltiples afectats de la Regió Sanitària i de cada dispositiu d'atenció i dels seus integrants, i actualitzar el procediment d'actuació per atendre als afectats.

Quant a la seguretat industrial, proposa l'anàlisi i investigació de l'accident de l'empresa Iqoxe mitjançant la contractació "d'una entitat de reconegut prestigi", la tornada de l'activitat productiva total o parcialment sempre que es garanteixin les condicions de seguretat i la creació d'un grup de Treball d'Accidents Greus, entre d'altres.

DEMANDES DEL SECTOR

El sector ha reclamat una gestió de les emergències i presa de decisions més propera al territori, una sèrie de mesures per incrementar la seguretat de les empreses i prioritzar l'atenció dels desperfectes causats per l'explosió.

També ha demanat millorar la coordinació entre tots els actors implicats, ha reclamat el dret dels ciutadans a una bona qualitat ambiental i de l'aire, i ha demanat sistemes d'alarma i avisos d'emergència a la ciutadania.

A més, han reclamat una millora de la comunicació d'emergències i l'elaboració d'un programa formatiu tant per a la ciutadania com per als nens a les escoles.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Els Mossos busquen un home a Lleida que n'hauria matat un altre en un pis del barri de Cappont

 3. 3

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 4. 4

  AMPLIACIÓ:Els Mossos busquen un home a Lleida que n'hauria matat un altre en un pis del barri de Cappont

 5. 5

  Quatre ferits en un accident a les obres de construcció de la rampa de la mina de Cabanasses de Súria