Natlia Mas lamenta que els fons repartits de manera discrecional "penalitzen Catalunya"
BARCELONA, 10 jul. (EUROPA PRESS) -
La consellera d'Economia i Hisenda, Natlia Mas, ha explicat que la Generalitat ha captat 8.075 milions d'euros dels fons Next Generation fins al maig.
Ho ha dit aquest dimecres en una roda de premsa al costat del secretari d'Afers Econmics i Fons Europeus, Miquel Puig, i el director general de Fons Europeus i Ajuts d'Estat, Aleix Cubells.
Mas ha apuntat que "Catalunya lidera la captació" d'aquests fons i ha reiterat textualment que els mecanismes institucionals estatals dels fons no són ideals.
Catalunya ha captat el 21% dels fons repartits en convocatries competitives i Mas ha lamentat que dels que es reparteixen de manera discrecional ha captat entre el 9% (assignacions directes) i el 11% (licitacions), per la qual cosa "penalitzen Catalunya".
"El teixit econmic i social de Catalunya ha demostrat ser molt capa de captar fons en igualtat de condicions per, quan el repartiment és per decisió de l'Estat, el resultat és diferent", ha dit.
FONS DISTRIBUTS
Ja s'han distribut 6.113 milions entre empreses, ajuntaments, centres de recerca i formació, particulars, entitats sense nim de lucre i del tercer sector catalans.
La Generalitat ha mobilitzat fins al 31 de maig 3.079 milions dels Next Generation, el 85% dels recursos ingressats, que van ser 3.621 milions (dels 3.910 que ha de rebre per les Conferncies Sectorials), i dels quals ja s'han comproms 1.948 milions (63%).
AJUTS A LA INDÚSTRIA
Tant Mas com Puig han subratllat que els projectes del Govern central "no s'ajusten a les necessitats de la indústria espanyola i catalana en particular", i que així ho demostra el fet que el 70% de les convocatries queden desertes.
A més a més, Puig ha lamentat que els Next Generation no es van pensar per millorar el provement d'aigua, que ha dit que és el problema que hi ha a la conca mediterrnia, i ha recordat que els préstecs relacionats amb els fons els hauran de retornar els usuaris.
El secretari ha contraposat aquests sectors amb d'altres en els quals "hi ha coses que estan anant molt bé, tan bé com podrien anar", com el vehicle elctric, el transport públic i els xips.