La Generalitat aprova inicialment per segona vegada el pla urbanístic de mineria al Bages

Dipòsit del Cogulló de residus de les mines d'Iberpotash a Sallent
EUROPA PRESS - Archivo
Actualitzat 21/3/2018 17:27:44 CET

Incorpora a Cardona i modifica la ubicació de la segona planta d'Iberpotash

BARCELONA, 21 Mar. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Territorial d'Urbanisme de la Catalunya Central ha aprovat aquest dimecres inicialment per segona vegada el Pla Director Urbanístic (PDU) de l'activitat minera a la comarca del Bages (Barcelona), després de rebre diversos informes i al·legacions al primer projecte, que es va aprovar a l'octubre de 2016.

Segons ha informat la Conselleria de Territori i Sostenibilitat en un comunicat, el PDU es va sotmetre llavors a informació pública i es van rebre 15 informes de diversos organismes i 38 escrits d'al·legacions, i fruit del seu estudi i dels plans de futur exposats per l'empresa concessionària de l'explotació de potasa, Iberpotash, s'han realitzat canvis en el document.

Així, el document se sotmetrà ara a un segon període d'informació pública durant 45 dies i després a consulta dels ajuntaments durant un mes.

NOVETATS

Una de les novetats és l'ampliació a 11 dels municipis inclosos al PDU, amb la incorporació de Cardona, que se sumeixi a Súria, Sallent i Balsareny --on es preveuen actuacions urbanístiques concretes--; i Callús, Manresa, El Pont de Vilomara, Sant Fruitós de Bages, Talamanca, Sant Joan de Vilatorrada i Santpedor, que podrien acollir infraestructures de pas i actuacions de restauració ambiental.

Els objectius del pla director són garantir un encaix urbanístic, ambiental i d'infraestructures adequat de la segona planta de sal vacuum i altres instal·lacions de valorització que planteja Iberpotash en el denominat 'Pla Phoenix', així com establir "les cauteles necessàries" a Sallent i la conca del riu Llobregat per a una retirada ordenada de l'activitat minera i la creació de nous espais d'oportunitat econòmica.

Amb aquest PDU, la Generalitat també pretén establir els mitjans per a la progressiva eliminació dels dipòsits salins i la restauració dels espais que ocupen, i garantir el desenvolupament sostenible de l'activitat minera i la indústria associada.

VALORITZACIÓ DE LA

SAL LA potasa és un element molt utilitzat com a fertilitzant, en suplements alimentosos per al bestiar i en processos industrials, i per obtenir-la s'ha de separar de la sal i altres minerals que l'acompanyen; en el procés de separació, per cada tona de potasa obtinguda es generen tres tones de sal que es poden valorizar i comercialitzar (convertides en sal vacuum) o bé abocar en un dipòsit.

Iberpotash treballa per traslladar l'activitat minera de Sallent cap a les instal·lacions de Súria, la qual cosa es preveu que s'haurà completat al gener de 2020, i està impulsant la revaloració dels residus salins.

Així mateix, preveu la construcció d'una altra planta de sal vacuum a Súria, i amb les dues en funcionament es valorizarán 1,5 milions de tones anuals de la sal que ara va a parar al dipòsit salí del Cogulló (Sallent), de manera que només es generarà un terç del contingut que actualment va a parar als dipòsits.

Inicialment, el PDU apostava per emplaçar aquesta segona planta en el sector de la Pobla Sud de Súria, situat el sud de la C-55 i a tocar de Callús, amb una superfície de gairebé 166.000 metres quadrats, però l'empresa ha justificat la possibilitat de construir-la al costat de les actuals instal·lacions, reduint així el consum de nou sòl i compartint processos.

A més, es classifica un nou sector d'interès supramunicipal amb una superfície de 73.035 metres quadrats, dels quals 46.736 es destinaran a usos miners; aquest àmbit ja disposa de tots els serveis urbanístics bàsics i per tant no necessita obres de connexió externes.

RESTAURACIÓ DELS DIPÒSITS

El PDU manté la prioritat de la restauració dels dipòsits de residus salins de Cardona, Sallent i Súria i condiciona l'increment de la producció a l'existència d'aigua suficient per restaurar els dipòsits de la Terrera Vella (Cardona), la Botjosa i el Cogulló (Sallent).

Aquesta retirada prevista de l'activitat a Sallent i Balsareny a partir de 2020 fa necessari estudiar els usos per als sòls que fins ara acollien activitats mineres, i el PDU proposa ampliar els usos industrials amb els turístics, encara que no determina l'ordenació concreta que tindran aquests espais.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.