Publicat 29/1/2019 16:07:26 +01:00CET

La Generalitat aprova que els VTC hagin de precontractar almenys 15 minuts abans

La portaveu del Govern Elsa Artadi i el conseller de Territori Dami Calvet
EUROPA PRESS

El decret llei entrar en vigor aquest divendres i preveu sancions de fins a 1.400 euros

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El Govern ha aprovat aquest dimarts el decret llei que obliga els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) a precontractar els seus serveis amb una antelació mínima de 15 minuts a Catalunya, interval que la norma preveu que puguin ampliar ajuntaments i ens supramunicipals.

Així ho han anunciat aquest dimarts el conseller de Territori, Dami Calvet, i la consellera de la Presidncia i portaveu del Govern, Elsa Artadi, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Precisament davant la Generalitat, s'han manifestat durant el matí uns 700 conductors de VTC per rebutjar l'aprovació d'aquesta norma en considerar que implicar el tancament d'aquestes empreses i l'acomiadament dels seus treballadors.

La norma prohibeix que les plataformes com Uber i Cabify puguin indicar on es troben els seus vehicles abans que el client els contracti --qüestió sobre la qual el Govern donar un temps de marge per adaptar-se--.

També estableix que els VTC no puguin circular per la via pública buscant usuaris ni propiciar la captació dels que no hagin precontractat els seus serveis, per la qual cosa hauran d'estacionar-se en aparcaments i garatges quan no facin cap servei.

PROPORCIONALITAT

Calvet ha defensat que el Govern, amb aquest decret llei, "no regula en favor d'uns ni en contra dels altres", i que l'establiment de 15 minuts mínims és proporcional, raonable i competitiu.

Ha subratllat que aquesta norma diferencia taxis i VTC, i que és una oportunitat per a la convivncia i competitivitat de tots dos, així com en benefici dels usuaris: "El taxi ha de fer de taxi i el VTC de VTC".

La norma es publicar aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i entrar en vigor aquest divendres, moment a partir del qual el Parlament tindr un mes per convalidar-la, a més que ja s'hauran de respectar les condicions que fixa.

SANCIONS I CONTROL

L'incompliment de qualsevol de les condicions fixades pel decret llei es considerar una infracció greu, d'acord amb la Llei 12/1987 de regulació del transport de viatgers per carretera mitjanant vehicles de motor i que preveu multes que poden arribar fins als 1.400 euros.

Per controlar l'activitat dels VTC, la norma estableix que els ens locals puguin crear un registre dels vehicles que operen en el seu mbit territorial per garantir el compliment de les condicions que fixa.

REGISTRE DE VEHICLES VTC

El Govern activar aquesta mateixa setmana un registre de vehicles VTC, que estava en període de proves, i que servir per regular de manera transparent aquesta activitat.

Aquest registre habilitar els Mossos d'Esquadra i policies locals, a més d'inspectors del departament, a inspeccionar i imposar sancions als VTC: el no compliment, per exemple, de la precontractació de 15 minuts podria suposar una multa de 1.001 euros en ser una sanció greu.

FUTURA LLEI INTEGRAL

També es desenvolupar una llei per regular de manera integral el transport de viatgers amb turisme --taxis i VTC-- a Catalunya: la Conselleria treballa en la seva memria preliminar i preveu fer una consulta pública prvia abans d'abril i iniciar-ne la tramitació després: "No volem perdre el temps".

Aquesta llei tractar assumptes com la formació de conductors, els seus torns i períodes de descans, la reducció de l'impacte ambiental d'aquesta activitat, l'ús de noves tecnologies, més transparncia en les tarifes dels VTC, així com el seu nombre total i com es transmeten.

Per afrontar aquesta reforma integral, Calvet ha anunciat que es requerir un fons de diners per impulsar-la, que podria prendre la forma d'una taxa, encara que Calvet ha remarcat que ho haur de determinar el Parlament.

ERO

Sobre els Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) que algunes empreses de VTC han plantejat si s'aprovava aquest decret llei, el conseller ha constatat que de moment no n'hi ha cap en marxa.

Si tiren endavant, el conseller ha assegurat que el Govern vetllar perqu es garanteixin els drets dels treballadors d'aquestes empreses.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés