Aragons inaugura la trobada a la que assisteixen representants de 12 governs de 6 Estats
BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -
La Generalitat acollir aquest divendres a Barcelona una cimera per impulsar una Macrorregió Mediterrnia, una trobada que comptar amb representants de 12 governs de 6 Estats de la zona del Mediterrani, així com organismes internacionals, entitats i representants de les institucions europees.
L'objectiu de la creació de la Macrorregió és agrupar a governs i altres actors mediterranis "sota un instrument europeu de cooperació territorial que els permeti unir forces, construir una sola veu i defensar conjuntament" els seus interessos per afrontar reptes comuns, especialment el canvi climtic, ha informat el Govern en un comunicat.
La reunió comptar amb uns 60 participants, la inaugurar el president de la Generalitat, Pere Aragons, i s'ha convocat coincidint amb la celebració el dilluns a Barcelona del Frum Regional de la Unió pel Mediterrani (UpM) i el Dia del Mediterrani, que ser el dimarts.
A més de l'Executiu catal, a la cimera assistiran representants dels governs de Provena-Alps-Costa Blava, Crsega, Occitnia (Frana), Calbria, l'Emília-Romanya (Itlia), Grcia oriental, Creta (Grcia), Shkodr , Tirana (Albnia), L'Oriental, Tnger-Tetuán-Al-Hoceima (Marroc) i el Líban; de la Junta d'Andalusia, i dels ajuntaments de Montpeller (Frana), Tnger (Marroc) i Barcelona.
També hi haur representants del Consell de la UE, la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Comit de les Regions, el Comit Econmic i Social Europeu, l'Unió pel Mediterrani, l'Institut Europeu del Mediterrani, la Conferncia de les Regions Perifriques Marítimes, l'Eurorregió Adriática, MedCities, MedCoop Alliance, Fundació Primera i del Programa Interreg Euro-Med.
DECLARACIÓ POLÍTICA
El Govern ha organitzat aquesta cimera com a "acte culminant de l'estratgia d'incidncia" que ha dut a terme durant mesos per sumar adhesions al projecte, i est previst que els assistents a la trobada aprovin una declaració política que insta les institucions europees a engegar formalment el projecte.
En concret, demanaran al Consell de la UE, presidit actualment per Espanya, que encarregui a la Comissió Europea iniciar els treballs per "adoptar una estratgia mediterrnia", ja que aquesta última és la institució europea que reconeix aquest tipus d'iniciatives intergovernamentals, amb actors de diversos nivells, com a Estats i territoris no membres de la UE.
Aquesta iniciativa ha estat "liderada per Catalunya, juntament amb el govern de la regió francesa de la Provena-Alps-Costa Blava", i per la qual el Comit Europeu de les Regions va aprovar a l'octubre de 2022 un dictamen que descrivia com deuria ser i quines prioritats hauria de tenir.
A més, al maig de 2023, el Parlament Europeu va sollicitar a la Comissió Europea donar suport a aquesta estratgia macrorregional mediterrnia, i a l'abril el Govern a la iniciativa a Brusselles, que ja compta amb uns 30 signants, que creuen que "ha arribat el moment d'enfortir la cooperació mediterrnia".