Publicat 07/12/2014 12:30

La Generalitat acaba de pagar les seves inversions al Fòrum 2004 deu anys després

Vista de Barcelona
22@

BARCELONA, 7 des. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat ha acabat de pagar deu anys després les seves inversions al Fòrum de les Cultures que va acollir Barcelona l'any 2004, després de liquidar els crèdits que va vehicular a través de l'institut Català de Finances (ICF), han informat a Europa Press fonts del Govern.

El Fòrum 2004 va comptar amb aportacions ordinàries i extraordinàries de l'Estat, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, a més d'aportacions de patrocinadors privats.

Segons un informe de la Sindicatura de Comptes de Catalunya consultat per Europa Press, les aportacions extraordinàries de l'executiu català a partir del 2001 es van efectuar mitjançant préstecs bancaris de l'ICF a favor de la societat del Fòrum que tenien com a garantia les consignacions pressupostàries del Departament de presidència, i les quotes anuals d'amortització i els interessos eren satisfets directament per la Generalitat.

Han estat un total de quatre crèdits a deu anys per import de 64,5 milions d'euros signats entre 2001 i 2004, l'últim dels quals va vèncer el 30 de novembre d'aquest 2014, i fonts de la Generalitat han indicat a Europa Press que ja està liquidat.

COSTOS I DESCONTROL

El Fòrum de les Cultures de Barcelona 2004 va tenir un cost de fons públics entre Estat, Generalitat i Ajuntament de més de 240 milions d'euros, davant dels càlculs oficials de 215, segons l'informe de la Sindicatura.

Per petició del Parlament, l'ens fiscalitzador va analitzar els comptes del Consorci i la societat anònima Fòrum Universal de les Cultures Barcelona 2004 des que es va fundar el 1999 fins a la seva liquidació --acordada el 2005 però aquest 2014 encara en procés de dissolució--.

L'anàlisi també revela incompliments de la normativa de contractació pública tant en l'elecció de patrocinadors com de personal per la falta de "publicitat i concurrència" per seleccionar els elegits i per l'ús d'empreses de treball temporal --que l'organització va justificar per qüestions d'urgència--, així com per conceptes retributius i gratificacions pagades al personal i directius --que ascendeixen com a mínim a més de 5,8 milions que la Sindicatura no veu justificats--.

La Sindicatura també ha constatat "falta de planificació de les necessitats reals" de l'esdeveniment i sota control de les activitats realitzades pels contractistes, per la qual cosa els comptes de l'esdeveniment van reflectir múltiples sobrecostos milionaris, especialment en obres d'infraestructures i en les grans conferències, exposicions i espectacles.

L'informe de la Sindicatura desglossa 220,8 milions d'aportacions de les administracions per finançar el Fòrum, dels quals 73 corresponen a l'Ajuntament de Barcelona, 73,4 a la Generalitat i 74,4 a l'Estat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés