Publicat 18/02/2021 11:34CET

Gay (ICAB) defensa que la transparència té una projecció social "innegable"

Archivo - UE.- Gay (Icab) defiende que la transparencia tiene una proyección social "innegable"
ICAB - Archivo

Victoria Ortega assegura que la transparència és un dels valors a reclamar aquest XXI

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

La degana de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Maria Eugènia Gay, ha defensat aquest dijous la projecció social "innegable" de la transparència, que considera com una palanca de creixement, en qualitat de precursora de la confiança, que serveix per apuntalar els principis de la UE i els ODS.

Ho ha dit en la inauguració del 'I Congrés sobre el principi de transparència en la contractació predisposada i la seva projecció com a valor transversal en la societat', en la qual també han intervingut el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, i la presidenta del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Victoria Ortega.

Ha explicat que l'objectiu del congrés és generar debat i propostes per integrar la transparència com un principi informador del sistema jurídic i que ha defensat assumir de manera col·lectiva per al progrés.

Ha constatat que es tracta d'un principi que es manifesta de manera àmplia i transversal perquè incideix en la protecció de consumidors en hipoteques, assegurances i arrendaments, millora la governança de les institucions i garanteix la privadesa, la intimitat, l'honor, com també la informació veraç.

UN VALOR A RECLAMAR

Ortega, de la seva banda, ha sostingut que la transparència és un dels valors a reclamar aquest XXI i ha destacat que genera certitud i resulta útil en l'actualitat: "Nodreix de dignitat el sistema".

"En ple segle XXI la transparència ja no es pot entendre com una manera d'estar sinó realment com una manera de ser, de sentir i d'organitzar-se, com una manera de gestionar, no només com un aspecte merament estètic, sinó ètic", ha afegit.

Ha destacat que es tracta d'un valor reputacional de primer ordre i un segell legitimador "innegociable" i que les empreses i institucions tenen l'obligació inqüestionable de ser transparents.

Ha advertit que aquest és un segle d'avanços vertiginosos, en el qual les dades massives i la intel·ligència artificial canviaran els models de negoci i el concepte de privadesa.

"El context social i tecnològic en què vivim, la demanda de transparència és absolutament imparable, i l'advocacia és i ha de ser partícip d'aquestes garanties de dret", ha assegurat.

Troba necessari un desenvolupament legal i reglamentari que reculli la jurisprudència que consolida el Tribunal de Justícia de la UE com també el Tribunal Suprem espanyol perquè consolidi unes regles bàsiques del model de protecció de consumidors i usuaris en aquests aspectes, en les seves paraules.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés