Publicat 19/01/2015 19:40

Gas Natural Fenosa lidera el seu sector a l'Anuari de la Sostenibilitat

Estación de Gas Natural Fenosa
GNF

MADRID, 19 gen. (EUROPA PRESS) -

Gas Natural Fenosa torna a ser líder del seu sector --'Gas Utilities'-- a l'Anuari de la Sostenibilitat 2015 que anualment publica RobecoSAM amb KPMG, en què figuren un total de 19 empreses espanyoles, per la qual cosa gairebé es duplica la xifra de l'any anterior, quan es van incloure 11 empreses.

Així, a més de la companyia gasística --que obté la màxima distinció sectorial (categoria Or)--, hi figuren Acciona, Enagas, Iberdrola i Endesa (categoria Plata) i Repsol, Ferrovial, Banco Santander, Amadeus, ACS, Red Eléctrica i Inditex (categoria Bronze); també obtenen menció Indra, Bankia, CaixaBank, Gamesa, Telefónica, Abertis i BBVA.

RobecoSAM, gestora especialitzada en Inversió Sostenible, forma part del consell del Dow Jones Sustainability Index (DJSI), que reuneix les empreses amb millors criteris de sostenibilitat corporativa del món.

Per elaborar aquest anuari, es van analitzar al voltant de 2.000 companyies i han estat incloses 457 dels cinc continents. Per àrees geogràfiques, Europa, seguida d'Àsia-Pacífic, és la regió amb el nombre més elevat de companyies que forma part de la selecció, amb 211.

Actualment, segons dades de KPMG, es calcula que més de la meitat dels principals inversors institucionals del món inclouen al procés de construcció de les seves carteres criteris no financers --sobretot ambientals, socials i de govern corporatiu--, elements que, segons la seva opinió, discriminen les empreses ben gestionades i enfocades a la creació de valor a llarg termini.

"Els resultats han posat de manifest la bona salut sostenible de les empreses espanyoles", afegeix KPMG, que destaca que la transparència i política fiscal guanyen pes en l'avaluació sobre el comportament responsable de les empreses.

En aquest sentit, el nou informe subratlla la creixent importància de l'elaboració d'informes corporatius anuals útils per a l'anàlisi dels inversors.

"En una economia on el principal actiu és la confiança, els models de valoració dels inversors estan intentant incloure nous indicadors que aportin més robustesa i previsibilitat a l'anàlisi", detalla José Luis Blasco, soci de KPMG.

"Per aconseguir-ho, és clau que es produeixi una evolució dels formats actuals de reporting corporatiu. Les companyies han de saber explicar el seu model de negoci més enllà de les necessitats de tecnologia i capital, incloent allò que preocupa les societats a les quals atenen i per tant a aquells que hi inverteixen", indica.

El document també fa menció a l'evolució dels informes anuals cap a nous enfocament més integrats, capaços d'oferir respostes a preguntes que seran claus per avaluar la sostenibilitat del projecte en el futur.

SOSTENIBILITAT I TRANSPARÈNCIA

Un altre dels 'temes estrella' per als analistes de RobecoSAM és la importància de la política fiscal de les companyies, ja que identifiquen com a risc per a les companyies l'agressivitat amb la qual algunes empreses internacionals han dissenyat les seves planificacions fiscals, així com les conseqüències, més enllà de la reputació, que això comporta.

Segons Blasco, "des del 2010 venim assistint a un increment de la importància d'aquest tema a l'agenda de reguladors i empreses. A aquesta transparència més elevada als criteris de planificació fiscal, la seguiran criteris exigibles a les empreses i els inversors ja ho estan avançant".

Els inversors estan considerant que la integració dels factors no financers a l'anàlisi financera ofereix importants avantatges, especialment en aquest moment quan la incertesa és alta.

Aquests consideren que els permet "obtenir un valor raonable que equilibra les projeccions financeres a curt termini", segons Christopher Greenwald, Head of Sustainability Investing Research de RobecoSam.

Segons la seva opinió, "estem evolucionant des de tenir en consideració únicament la puntuació total en sostenibilitat a integrar-la en el seu valor raonable. Es tracta d'una visió més matisada. Aquests ajustos ens permeten suposats financers en un nivell més profund i més granular".

"Ens esforcem per entendre com l'acompliment de la companyia pel que fa a factors de sostenibilitat específics així com el seu posicionament cap a les tendències a llarg termini, influeixen en la nostra visió del valor real de l'empresa a llarg termini", conclou.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés