Publicat 09/08/2015 14:22

Garzón vol recuperar en una nova Constitució la "sobirania popular" de la República

Creu que suspendre l'autonomia catalana amb l'article 155 de la Constitució només suposaria "agreujar més els problemes"

MADRID, 9 ago. (EUROPA PRESS) -

El candidat d'IU a la presidència del Govern, Alberto Garzón, advoca per obrir a Espanya un procés constituent que condueixi a una nova Carta Magna en què el concepte de sobirania nacional passi a ser substituït pel de "sobirania popular", un concepte que figurava en la Constitució republicana de 1931.

En una entrevista amb Europa Press, Garzón ha explicat la seva proposta de reforma constitucional per avançar cap a un model federal amb respecte al dret d'autodeterminació en el qual "la sobirania no estigui en entitats jurídiques, sinó en el poble, en la ciutadania".

Segons el parer de Garzón, "s'ha de canviar absolutament tot" de la Constitució de 1978, fer una "revisió total" per "adaptar les institucions jurídiques a la realitat social". I dins d'aquesta revisió, considera que la sobirania sempre ha d'estar "en un poble que tingui dret a exercir aquest vot per decidir amb qui vol estar i quina política vol fer".

"La Constitució del 78 parla de sobirania nacional i la Constitució del 31 parla de sobirania popular. No és una mera discussió semàntica --ha argumentat--. La nació no és subjecte polític, el subjecte polític en tot cas és la persona, el poble, i el poble és qui té la capacitat sobirana de prendre les decisions".

El candidat d'IU a la Moncloa ha insistit en aquesta opció després que li preguntessin pels articles 1.2 i 2 de l'actual Constitució, que estableixen que la sobirania nacional está en el poble espanyol i l'indissoluble unitat de la nació espanyola.

"Som una força que defensa un model federal amb respecte al dret d'autodeterminació. Caminaríem cap a una Constitució federal que permetés el dret d'autodeterminació", ha explicat, insistint que "la sobirania sempre ha d'estar en el poble".

Tot i això, ha deixat clar que, com a malagueny, votaria 'no' a la independència d'Andalusia i treballaria per "fórmules de respecte de les identitats dins d'un Estat que defensés aquestes identitats i sobretot la satisfacció de les necessitats més bàsiques de la població".

RAJOY I MAS NO PODEN SER PART DE LA SOLUCIÓ

A més, considera que els treballadors de Màlaga i els de Catalunya tenen més coses en comú que els grans empresaris catalans, a qui, segons la seva opinió, està obeint Artur Mas.

En aquest context, Garzón aposta per la negociació política davant del desafiament sobiranista català, tot i que té clar que cap dels qui han estat "part del problema" --com Artur Mas i el president del Govern, Mariano Rajoy-- poden ser "part de la solució".

Segons la seva opinió, aplicar ara l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia catalana només suposaria "agreujar més els problemes", tot i que es nega a preveure aquesta hipòtesi. "Ni que es vulneri l'ordenament jurídic ni que se suspengui l'autonomia. Nosaltres només preveiem la hipòtesi de la negociació política", ha subratllat.

DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA, "POLÍTICA FICCIÓ"

Per a IU, la sortida seria el model federal amb respecte al dret d'autodeterminació. I ha rebutjat que s'utilitzin "de manera populista" les identitats nacionals per enfrontar-les a la resta, com, segons la seva opinió, fa Artur Mas, i també "amagar els problemes sota la taula argumentant un altre nacionalisme per no fer absolutament res", com creu que fa el Govern de Mariano Rajoy.

Pel mateix motiu no preveu l'opció que s'apliqui el Codi Penal a Artur Mas en cas de declaració unilateral d'independència. "Això és discutir de política ficció", insisteix, deixant clar que el president de la Generalitat "no aconseguirà" que els comicis del 27S es converteixin en unes eleccions plebiscitàries.

Segons ha recordat, hi ha altres candidatures "que no estan parlant del que Artur Mas vol", com la coalició Catalunya Sí que es Pot, en què s'integra IU al costat d'ICV i Podem, sinó que estan parlant d'altres problemes que afecten el poble català de manera "més dramàtica", com els desnonaments, la pobresa, la desocupació, la misèria o la desigualtat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés