Garzón (IU) no considera un problema que el PSC aposti per definir Catalunya com una "nació"

Publicat 25/11/2019 12:12:02CET
Alberto Garzón atén els periodistes a Còrdova (arxiu)
IU

MADRID, 25 nov. (EUROPA PRESS) -

El coordinador federal d'Esquerra Unida (IU), Alberto Garzón, ha dit aquest dilluns que Espanya és un país plurinacional i no veu un problema el posicionament del PSC de definir Catalunya com una nació. Així s'ha expressat, després que el PSC hagi anunciat que discutirà en el seu congrés de desembre impulsar una reforma federal.

En declaracions a la Cadena Ser, que ha recollit Europa Press, el líder d'IU ha explicat que "cal entendre la història d'Espanya" i ha demanat "abandonar la visió reaccionària i centrista de la dreta".

D'altra banda, sobre les converses entre el PSOE i ERC per a la investidura i l'exigència d'una taula de negociació entre la Generalitat i el Govern central que demanen els republicans, ha assenyalat que "s'ha de ser capaç de parlar de tot".

"El PSOE ha de mirar d'aconseguir l'abstenció d'ERC perquè la via de l'abstenció tiri endavant", ha afegit, després de subratllar que davant dels qui demanen "militarització i judicialització", cal defensar la via del "federalisme i el diàleg".

Segons el parer de Garzón, la qüestió secessionista no suposa una "problemàtica" en les negociacions per formar govern i ha defensat que el PSOE i Unides Podem coincideixen en què "l'única via és el diàleg". No obstant això, ha aclarit que "el debat es confon i no és prou seré" cosa que atribueix al curtplacisme per les eleccions.

Amb tot, després de plantejar-li si es pot parlar d'amnistia o autodeterminació en aquesta taula entre executius, ha subratllat que "és lògic que s'hagin de sentir aquest tipus de coses", i ha matisat que "s'ha de ser capaç de parlar de tot", tot i que assenyala que el PSOE, ara com ara, s'ha de centrar a aconseguir l'abstenció d'ERC.