Publicat 12/4/2019 14:36:41 +02:00CET

Garzón espera que la Gran Bretanya no extradeixi Assange amb càrrecs que veu febles i polititzats

L'exjuez Baltasar Garzón, promotor d'Actua, es reuneix amb activistes de drets humans i socials a Barcelona
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 12 abr. (EUROPA PRESS) -

El coordinador de la defensa jurídica de Julian Assange, Baltasar Garzón, s'ha mostrat optimista aquest divendres sobre la possibilitat d'impedir que la Gran Bretanya extradeixi als Estats Units l'exeditor de Wikileaks: "Creiem que podem guanyar".

"Ser difícil que la justícia britnica accedeixi a uns crrecs tan febles i sobretot amb aquesta base netament política, de persecució política", ha declarat als periodistes en presentar a Barcelona la candidatura d'Actua per a les eleccions generals.

Ha reiterat que el procés d'extradició ser llarg per que pot guanyar-se, en allegar que ni les circumstncies de la detenció ni el desenvolupament del procediment ni els crrecs es poden "allar de la situació de persecució política contra Julian Assange i Wikileaks per la publicació massiva de cables i informacions i documents relatius a la violació sistemtica de drets humans".

Considera que la justícia britnica és independent i que difícilment acceptar l'extradició en aquest cas, en qu creu que es posa en joc aquesta persecució política davant de la llibertat d'expressió i la d'accés a la informació i difusió de dades que considera greus: "Fets molt greus que demostrarem i que mai no han estat objecte d'investigació als Estats Units".

Ha qualificat textualment de flagrant contradicció "que es vulgui perseguir qui va posar a disposició del món sencer aquestes atrocitats i no s'investiguin les atrocitats en si".

"Sense cap dubte aix passar en l'nim dels jutges britnics i nosaltres procurarem que sigui així", ha afegit.

NO HI HAURIA "JUDICI JUST" ALS EUA

No obstant aix, Garzón ha advertit una vegada més del risc per Assange si l'extradeixen als Estats Units, perqu "ja hi ha precedents d'extradicions de la Gran Bretanya als Estats Units sense clusula de salvaguarda de la pena de mort".

Per aquest motiu la seva gran preocupació continua sent que els Estats Units reclamin extradir-lo: "I no és precisament un judici just el que esperaríem als Estats Units".

A més, ha recordat que Chelsea Manning --també acusada de filtració-- "havia estat sotmesa a tractes inhumans i degradants" segons va dir en el seu moment el relator contra la tortura Juan Méndez.

"O sigui que hi ha, més que una convicció, una possible certesa que aix es pugui produir. Mentre aix no quedi garantit, em sembla que ha estat molt arbitrria i arriscada la decisió del president" equatori, ha dit en allusió a Lenín Moreno.

Considera que retirar l'asil és una facultat sobirana "per no en qualsevol forma ni en qualsevol moment, sense reavaluació del risc fundat", que va ser precisament la causa per la qual el llavors president Rafael Correa li va concedir l'asil el 2012.

LA CAUSA A SUCIA

En preguntar-li si es reactivar la causa contra Assange a Sucia, ha respost que "no és tan fcil", en part perqu va haver-hi una srie de crrecs que han prescrit.

Per ha reiterat: "No hi ha cap dificultat a afrontar aquest procés perqu creiem que va ser clarament instrumental per facilitar la detenció i l'entrega als Estats Units", i que només es va impedir per la concessió d'asil.

I si ara es reactiva aquesta causa, la defensa d'Assange a Sucia defensar els seus drets i Garzón creu que tindran xit, i ho afronten "amb molta tranquillitat".

el més llegit

 1. 1

  Tarragona intensificarà les sancions per no complir les mesures de prevenció del Covid-19

 2. 2

  Coronavirus.- Usoc deixa sense efecte la vaga de sanitat al Segrià (Lleida)

 3. 3

  Presó per a la detinguda per matar a punyalades una familiar a Pont de Vilomara (Barcelona)

 4. 4

  Alba Vergés no descarta confinar a casa als veïns del Segrià (Lleida)

 5. 5

  Tres detinguts en una operació antijihadista a Badalona (Barcelona)