Actualitzat 22/04/2024 10:51

Garreta aposta per la sostenibilitat com una "alternativa" al Hard Rock

El president del Port de Tarragona, Saül Garreta
David Zorrakino - Europa Press

Més de 19 empreses s'han interessat per construir molins de vent a la infraestructura

TARRAGONA, 22 abr. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Autoritat Portuària de Tarragona, Saül Garreta, ha assegurat que la inversió del Port de Tarragona en sostenibilitat "és una alternativa al model econòmic del Hard Rock".

En una entrevista del diari 'Ara' d'aquest dilluns recollida per Europa Press, ha explicat que l'enclavament preveu destinar uns 300 milions a fer la infraestructura més sostenible: "Generarà llocs de treball i ingressos, que repercutiran en el territori implantant un model econòmic diferent i sostenible".

Entre d'altres, la transformació de la infraestructura inclou un projecte de dessalinitzadora al cap de Salou (Tarragona), el contradic de ponent i del passeig i l'adequació de la zona d'activitats logístiques, entre d'altres.

Garreta ha advertit que el Port de Tarragona "ni de lluny" podrà aconseguir les exigències europees en matèria de sostenibilitat per al 2030, malgrat destinar 58 milions a descarbonitzar l'activitat portuària i logística, però ha optat per avançar en aquesta direcció.

El Port ha impulsat la renaturalització del seu entorn recuperant tres hectàrees i un parc --el parc del Port--; també la recuperació d'una extensió de 37 hectàrees a Vila-seca (Tarragona) de la xarxa Natura 2000; i actuacions a la desembocadura del riu Gaià i del Francolí.

MOLINS DE VENT

Més de 19 empreses han expressat interès per fabricar molins de vent 'offshore' al Port de Tarragona i després traslladar-los a la instal·lació pertinent.

Garreta ha explicat que "en els anys que venen, es preveu una generació importantíssima d'energia renovable amb aquests molins flotants", que ha dit que cada vegada són més sofisticats i eficients.

Ha obert la porta a la instal·lació de tres molins "molt més petits" al moll de les Balears de la infraestructura, projectats per a autoconsum del mateix port.

TRÀFICS

Garreta ha assenyalat que el Port és "cada vegada millor en els dos tràfics principals, que són els hidrocarburs i els cereals", si bé ha dit que s'ha de preparar per al futur en vista de la possibilitat que disminueixin, especialment els hidrocarburs.

Preguntat pel carbó, ha opinat que el Port ha de "respondre al que el mercat decideix importar i exportar" i ha situat el tràfic d'aquesta matèria sobre el milió de tones, després d'haver arribat en el passat a les vuit.

Pel que fa a la transformació sostenible, ha insistit a atreure empreses i talent vinculats a una economia blava i que siguin respectuoses amb el medi ambient, com les centrades en nous combustibles o en la recollida de plàstics: per instal·lar-se, disposaran de més d'una cinquantena de locals que anteriorment eren locals d'oci.

 
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés