Publicat 23/07/2015 13:28

García-Margallo recepta "llibertat i democràcia" contra l'auge del terrorisme islàmic

"La religió no és l'enemic, sinó que ho és la ignorància"

BARCELONA, 23 jul. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Estrangers i Cooperació, José Manuel García Margallo, ha receptat aquest dijous "llibertat i democràcia" contra l'auge del terrorisme islàmic, per al qual es requereix l'esforç conjunt de tots els països, especialment els de la Mediterrània.

Ho ha dit durant la inauguració de la Reunió d'Alt Nivell sobre Diàleg Intercultural i Interreligiós, que aquest dijous reuneix a Barcelona els representants de les principals institucions, experts i líders religiosos de la Mediterrània amb l'objectiu de lluitar contra els totalitarismes i la xenofòbia.

Al costat de Margallo, també han participat en la inauguració el secretari general de la Unió pel Mediterrani (UpM), Fathallah Sijilmassi; la presidenta de la Fundació Anna Lindh (ALF), Elisabeth Guigou; el secretari general del Centre Internacional rei Abdul·lah bin Abdulaziz per al Diàleg Interreligiós i Intercultural (Kaiciid), Feissal Bin Abdulrahman Bin Muaammar, i l'alt representant de l'Aliança de Civilitzacions de l'ONU (Unaoc), Nassir Abdulaziz Al-Nasser.

L'objectiu de la trobada és abordar els principals reptes que han d'afrontar els països mediterranis en relació amb la diversitat cultural i religiosa, sobretot l'"auge del radicalisme, els extremismes, la intolerància, la xenofòbia i l'exclusió", que cal combatre amb diàleg i accions de pau, ha dit Sijilmassi.

Margallo ha carregat contra aquells que "utilitzen el nom de Déu debades per perseguir les religions que no comparteixen la seva versió de l'islam", i també ha assegurat que la pobresa és un caldo de cultiu per a la intolerància i la violència.

"L'únic realisme possible per arribar a la pau és asseure'ls tots a una taula perquè es coneguin, respectin i parlin entre ells", ha conclòs el ministre.

La jornada tindrà tres taules de debat principals moderades per alts representants del sector: una sobre dones i joves --en què s'aprofundirà en les noves tecnologies com a nova forma de radicalització, entre d'altres aspectes--, una segona sobre el diàleg intercultural i interreligiós -en què participaran els principals líders de la Mediterrània-- i una altra sobre el paper de les institucions per potenciar i donar visibilitat a les seves accions a favor del diàleg i la pau.

Sobre el primer dels temes, Al-Nasser ha destacat que els joves i les dones són "actors principals" en la lluita contra l'extremisme i la radicalització, i ha advocat per impulsar accions dirigides cap a aquests col·lectius entre totes les institucions mediterrànies.

NOVA POLÍTICA DE VEÏNATGE

Guigou ha parlat de la necessitat d'una nova política de veïnatge que posi la societat civil en el cor de totes les accions i que permeti "lluitar contra les idees pernicioses que promouen l'odi, com la xenofòbia i el terrorisme", especialment Estat Islàmic.

L'objectiu de la trobada és potenciar programes conjunts per combatre terrorismes extremistes com el d'Estat Islàmic, però també la islamofòbia reactiva que promouen molts països europeus, així com evitar la insolidaritat de les institucions del nord amb les del sud en matèria d'immigració.

"La religió no és l'enemic, sinó que ho és la ignorància", ha dit Muaammar, que ha censurat l'extremisme religiós i ha admès que serà molt complicat combatre'l si tots els implicats no estan disposats a dialogar.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés