Publicat 05/06/2019 11:33

Garamendi (CEOE) veu un "error" que Treball ataqui el Banc d'Espanya per les seves previsions sobre el SMI

Dileg entre el president de la CEOE, Antonio Garamendi i el de la Cambra de comer d'EUA a Espanya (AmChamSpain), Jaime Malet
Oscar Cañas - Europa Press

Diu que la reforma laboral "est funcionant", encara que admetria "retocs" per eliminar les borses de precarietat en les subcontractes

MADRID, 5 juny (EUROPA PRESS) -

El president de la CEOE, Antonio Garamendi, ha considerat un "error" que el Ministeri de Treball hagi criticat al Banc d'Espanya per les seves prediccions sobre l'ocupació que podria destruir la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) a 900 euros mensuals.

"És un error sortir així i dir el que han dit", ha opinat Garamendi després que la secretria d'Estat d'Ocupació, Yolanda Valdeolivas, demanés aquest dimarts al Banc d'Espanya que "reconegui el seu error" pels seus "mals auguris" sobre la pujada del SMI i que la prpia ministra en funcions, Magdalena Valerio, digués fa uns quants dies que la institució havia de demanar perdó.

El Banc d'Espanya va anticipar al febrer que podrien destruir-se 125.000 llocs de treball per la pujada del SMI i, en el seu últim informe anual, publicat fa uns dies, assegurava que encara és "prematur" dir que no ha tingut cap impacte en l'ocupació per la falta de dades afegides.

Garamendi també considera que és prematur concloure que el SMI no ha afectat negativament l'ocupació perqu "aquestes coses cal veure-les amb el temps". "I qui ens diu que no es podria haver creat més llocs de treball?", s'ha preguntat sobre aquesta qüestió.

En tot cas, ha recordat que la pujada del SMI a 900 euros mensuals es va iniciar "saltant-se el dileg social" i ha instat els ajuntaments que externalitzen els treballs a aplicar també aquesta pujada perqu no tots l'estan fent. "I aix tampoc no és tic", ha afegit.

El dirigent empresarial ha subratllat que la pujada del SMI ha afectat majoritriament els treballadors i treballadores de la llar perqu en la majoria dels convenis el salari mínim est per sobre.

En ser preguntat per si caldria seguir pujant el SMI o revertir la seva ala a 900 euros, Garamendi ha recordat que la seva organització va signar amb els sindicats anar a un sou mínim de conveni de 1.000 euros mensuals el 2020. "Que es treballi en aquest sentit, per en el dileg social", ha apuntat.

"LA REFORMA LABORAL EST FUNCIONANT"

D'altra banda, el president de la CEOE ha subratllat que les dades d'atur i afiliació a la Seguretat Social de maig demostren que la reforma laboral "est funcionant" i que, per tant, no hi ha raó per derogar-la, com demanen els sindicats i alguns partits d'esquerra.

Aix sí, Garamendi "sí que compraria" algun "retoc" de la reforma, com la introducció de canvis en l'article 42 de l'Estatut dels Treballadors, relatiu als subcontractes, per posar fi a determinades bosses de precarietat.

En tot cas, el president de la CEOE considera que la indústria hauria d'"estar al centre de tot" si es vol fomentar l'ocupació de qualitat i reduir l'atur. També ha advocat per impulsar i estendre la formació dual, perqu aquesta modalitat només est sent utilitzada per 23.000 persones.

Quan li han preguntat si per fer sostenible el sistema de pensions caldria endarrerir l'edat de jubilació o introduir el model austríac, Garamendi ha assenyalat que aquestes podrien ser algunes opcions, igual que el model mixt o fomentar els plans de pensions privats. En tot cas, no ha volgut concretar a l'espera de l'informe que est elaborant la CEOE en aquesta matria.

Sobre possibles pujades d'impostos a Espanya, el president de la CEOE ha demanat que es tingui "compte" amb aquesta qüestió i ha advertit que hi ha empreses que van a Portugal perqu allí és més atractiva la fiscalitat. "De vegades és millor més bases imposables i menys tipus per recaptar més", ha opinat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés