Actualitzat 17/11/2020 21:13 CET

Gallach veu poc lideratge de dones a Europa i avisa que revertir-ho serà difícil

L'eurodiputat dels comuns, integrat en el grup dels Verds/ALE en el Parlamento Europeu, Ernest Urtasun, al costat de la secretària d'Estat d'Afers exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib, Cristina Gallach, i la periodista Rosa María Calaf
EUROPA PRESS
Urtasun (Els Verds/ALE): la UE està "masculinizada" i necessita més perspectiva de gènere

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

La secretària d'Estat d'Afers exteriors i per a Iberoamèrica i el Carib, Cristina Gallach, ha criticat la baixa representació de dones a nivell multisectorial i en els consells de ministres dels països de la Unió Europea (UE), i ha advertit que revertir aquesta situació "no serà un camí fàcil".

Ho ha dit aquest dimarts en el diàleg telemàtic 'Cap a una política exterior feminista', organitzat per l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, al costat de l'eurodiputat dels comuns (Els Verds/ALE) Ernest Urtasun, i moderat per la periodista Rosa Maria Calaf.

Gallach ha assegurat que el Govern central està impulsant polítiques de gènere de manera transversal, per "coherència" i perquè és la millor manera de transformar mentalitats i realitats, cosa que para ella és un dels majors reptes de l'actualitat.

COL·LABORACIÓ DE MINISTERIS

A més, ha destacat que el Ministeri d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació col·labora amb els de Justícia, Interior, Hisenda i altres administracions públiques per incrementar "el manteniment de la pau i un desenvolupament dels aspectes de seguretat amb més presència de dones".

En el cas d'Amèrica Llatina, considera "fonamental i clau" eradicar la vulnerabilitat de les dones amb accions específiques, per la qual cosa ha aplaudit que Xile hagi aprovat que l'Assemblea que redactarà una nova Constitució en substitució a la de l'exdictador Augusto Pinochet comptarà amb un 50% de dones.

REBUIG DEL "DISCURS DOMINANT"

L'eurodiputat Ernest Urtasun ha alertat que la diplomàcia en la UE està "molt masculinizada" i ha reclamat polítiques exteriors i accions concretes amb perspectiva de gènere per garantir la presència de dones i la igualtat de gènere.

No obstant això, ha advertit del perill d'adoptar un "discurs dominant", ja que, al seu judici, només fomenta la victimització de les dones, les priva de la seva capacitat d'actuació i anul·la la seva fortalesa com a agents de canvi.

Per això ha cridat a impulsar accions que facilitin l'apoderament femení i més protagonisme de les dones en les polítiques de la UE: "És el que esperem que reculli el nou Pla d'acció d'igualtat de gènere que va a presentar la Comissió Europea".

IGUALTAT DE GÈNERE EN LA UE

L'acte s'ha organitzat amb motiu de l'aprovació, el 23 d'octubre per part del Parlamento Europeu, del primer informe que crida la UE a prioritzar la igualtat de gènere en la seva política exterior i de seguretat.

La resolució també inclou mesures polítiques, institucionals i de finançament i destaca que les dones exerceixen un paper fonamental com a intermediàries de la pau en països assolats per conflictes, a més de posar de manifest que continuen estant infrarepresentadas en la política i els processos de presa de decisions en la UE.

Dins de la UE, sis dones ocupen el càrrec de ministra de Defensa, i només tres dels 27 ministres de Relacions Exteriors són dones; en el Servei Europeu d'Acció Exterior (Seae) les dones només representen el 31,3% dels llocs directius intermedis i el 26% dels d'alta direcció.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés