Publicat 18/1/2020 15:16:34 +01:00CET

Gallach considera que Europa "pot liderar les agendes multilaterals del món"

Intervenció de Cristina Gallach durant la jornada del Cidob 'War & Peace in the 21st Century'
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Shada Islam (Friends of Europe) rebutja la bipolaritat i demana pensar en més regions

BARCELONA, 18 gen. (EUROPA PRESS) -

L'alta comissionada per a l'Agenda 2030 a Espanya, Cristina Gallach, ha dit aquest dissabte que Europa "pot liderar les agendes multilaterals del món" --posant com a exemple el procés de descarbonització-- i elevar-se al mateix nivell que la Xina i els EUA.

En un dels debats del Barcelona Centre for International Affairs (Cidob) en la seva jornada 'Guerra i pau al segle XXI', ha opinat que la UE ha d'assegurar que es continuï treballant amb democràcia, transparència, diàleg, drets humans i inclusivitat, perquè, si perd la seva identitat, el seu poder geopolític "es veurà afectat".

També ha recalcat la importància de crear noves aliances i millorar les relacions amb els aliats actuals: "Hem de construir un altre tipus de relació amb els nostres socis".

La directora d'Europa i Geopolítica de Friends of Europe, Shada Islam, ha rebutjat pensar que l'ordre global serà bipolar: "Existeix el continent africà, l'Índia, el Japó, l'Iran, Turquia. Són països que no podem minimitzar i deixar de costat".

"Serà la Xina el principal assumpte de política exterior per a Europa? Espero que no. Vull que Àfrica ens ocupi tant temps com els altres països", i ha demanat que la Xina no es converteixi en una obsessió per a la UE i per als EUA.

També ha considerat que Europa pot ser una líder al món, però "mai no tota sola", perquè ha de treballar amb països que no pensen igual i saber adaptar-se per aconseguir algun tipus de lideratge.

PER QUÈ EUROPA ÉS FEBLE?

El president de l'Instituto Affari Internazionali, Ferdinando Nelli, ha dit que la feblesa actual de la UE es deu al fet que la política exterior va ser la darrera a incloure's en el projecte, i que per això trigarà a aconseguir un paper major en el marc global: "Haurem de ser pacients abans que Europa pugui assumir el rol que hauria de tenir".

Ha afegit que la UE té diversos desafiaments ara com ara, entre els quals n'ha citat un: "Tractar amb qui havia estat el nostre aliat estratègic, els EUA, amb un president que té moltes divergències estratègiques".

LA XINA HA DE SER LA PRIORITAT EUROPEA

El membre del Carnegie Endowment for International Peace, Philippe Le Corre, ha opinat que la Xina ha de ser la principal prioritat per a Europa: "No podem permetre'ns quedar-nos quiets".

"Crec que Europa pot tenir un paper important amb els EUA perquè tenim objectius i valors comuns", però ha sostingut que la UE no podrà convertir-se en un tercer pol mundial.