Publicat 29/01/2019 13:07

El Gabinet Jurídic de la Generalitat assegura que el TC els va negar la seva defensa durant el 155

Francesc Esteve, Joaquín Urías i Toni Morral
EUROPA PRESS

Un expert en dret constitucional diu que el 155 "va canviar el rgim polític espanyol"

BARCELONA, 29 gen. (EUROPA PRESS) -

El director del Gabinet Jurídic de la Generalitat, Francesc Esteve, ha assegurat aquest dimarts que el Tribunal Constitucional (TC) els va negar la defensa de la Generalitat "fins que s'aixequessin les mesures" de l'aplicació de l'article 155.

En la comissió d'investigació del Parlament sobre l'aplicació del 155, ha dit que el TC no va admetre "per extemporani" el recurs d'inconstitucionalitat que la Generalitat va presentar el divendres 27 d'octubre abans de les 15.00.

El TC va allegar que el Senat encara no havia finalitzat la sessió per autoritzar l'aplicació de l'article 155, que s'estava celebrant aquell mateix dia i va aixecar la sessió al migdia per continuar a la tarda.

Els lletrats de la Generalitat van presentar un altre recurs d'inconstitucionalitat posterior a l'autorització del Senat, per el TC "va impossibilitar a la Generalitat discutir la decisió del Senat" fins que s'aixequés l'aplicació del 155, encara que Esteve ha detallat que aquest tribunal sí va admetre a trmit el recurs d'Units Podem.

"Es va denegar l'accés de la tutela judicial efectiva", ha insistit Esteve, que ha sostingut que el TC va renunciar a pronunciar-se sobre el 155 en un temps útil --en les seves paraules--, per la qual cosa els efectes del 155 no van ser reversibles.

A més, ha afirmat que la Generalitat es va trobar davant "una nova indefensió" perqu no va poder discutir sobre si era bona o no la suspensió de les 11 lleis catalanes que el TC va suspendre, després de la presentació per part del Govern espanyol del recurs d'inconstitucionalitat contra aquestes normes aprovades pel Parlament.

Preguntat sobre la comissió d'investigació del 155 al Senat, Esteve ha destacat que la Cambra alta no va valorar la proporcionalitat amb la qual s'havia d'aplicar el 155 i "va entregar un xec en blanc al Govern central que no incloa la proporcionalitat" amb qu l'havia d'aplicar, i té poques esperances que hi hagi un control posterior en la comissió d'investigació.

"L'EXCEPCIONAL EN HABITUAL"

El professor de dret constitucional de la Universitat de Sevilla i exlletrat del TC Joaquín Urías ha sostingut que el 155 s'ha de fer servir en situacions excepcionals, per la manera en qu es va aplicar a Catalunya "converteix all excepcional en habitual".

Ha assenyalat que, segons la Constitució, l'article 155 "té límits, no s'hi val tot", i considera que l'aplicació que va fer el Govern de Mariano Rajoy va suposar un canvi del rgim polític espanyol, per la qual cosa considera que es va aplicar de manera inconstitucional.

"Sembla que no s'ha fet servir pel que diu la Constitució, sinó que s'ha fet per canviar el rgim polític espanyol i que Espanya deixi de ser un país políticament descentralitzat", ha advertit.

Argumenta que la facultat de dissoldre el Parlament i convocar eleccions a Catalunya correspon al president de la Generalitat com a representant de la població catalana, i el Govern central "no té la legitimació democrtica" per fer-ho, tampoc a través del 155.

Així mateix, ha afirmat que la intervenció de l'autonomia catalana "en termes de gestió no ha estat efica", i ha recriminat que no es va regular temporalment ni va tenir el control del Senat que, en la seva opinió, estableix la Constitució.

En resposta a les preguntes dels grups, Urías ha expressat que li "causa una certa sorpresa veure que cada dia es justifica de manera diferent la presó provisional" dels dirigents independentistes a la presó, i ha considerat que s'est utilitzant una resposta jurídica a una qüestió política.

Sobre el fet que Cs i PP demanin tornar a aplicar el 155, ha avisat que "qui demani que s'apliqui en una situació que no és excepcional el que demana és que no s'apliqui la Constitució".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés