Publicat 16/10/2019 17:21:42 +02:00CET

Una futura substitució en el Tribunal del procés per jutjar Puigdemont no descartaria jutges de la Sala Militar del TS

El magistrat del Tribunal Suprem Manuel Marchena (c), durant l'acte de l'obertura de l'any judicial aquest dilluns que presideix el rei Felip VI, al Saló de Plens del Tribunal Suprem.
Pool - Archivo

Marchena ha apuntat la "difícil situació" de l'actual Sala Penal perquè 13 dels 15 jutges ja han intervingut en el judici del procés.

MADRID, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

Els magistrats de la Sala Militar del Tribunal Suprem no estarien exclosos del torn de substitució al qual podrien haver d'acudir en un futur no gaire llunyà per enjudiciar l'expresident fugit de la Generalitat Carles Puigdemont per la causa del procés independentista a Catalunya, han assenyalat a Europa Press fonts jurídiques.

La possibilitat que calguin substitucions l'ha apuntat aquest dimecres el president del tribunal que va jutjar el cas, Manuel Marchena, i ha assenyalat la "difícil situació" en la qual hipotèticament es trobaria aquest òrgan en el cas d'haver de jutjar en el futur altres encausats del procés --i ha al·ludit Puigdemont sense citar-lo-- a causa del fet que 13 dels 15 magistrats que integren la sala ja hagin tingut relació amb aquest assumpte en les fases d'instrucció o d'enjudiciament.

Marchena així ho ha manifestat durant la seva compareixença davant la Comissió de Qualificació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), davant la qual ha presentat el projecte per renovar el càrrec durant cinc anys més.

Fonts de l'alt tribunal assenyalen que, igual que ha reconegut Marchena en la seva compareixença, hi ha prou doctrina del Tribunal Constitucional que avala que un mateix tribunal pugui jutjar uns fets que ja coneix però referits a diferents persones. Afegeixen, no obstant això, que la possibilitat que s'opti finalment per deixar entrar magistrats d'altres sales no es descarta.

COMPETENTS EN ASSUMPTES PENALS

En el Suprem hi ha uns 80 magistrats que es reparteixen en cinc sales. A més de la Penal, existeixen la Civil, la Social, la Contenciosa Administrativa i la Militar, que l'integra un president i set magistrats, vuit membres en total. Quatre d'aquests vuit han de procedir de la carrera judicial i els altres quatre del cos jurídic militar, que des del moment de la presa de possessió tenen de manera permanent la condició i estatus personal de magistrats del Tribunal Suprem.

Les mateixes fonts assenyalen a Europa Press que els magistrats de la sala Militar tenen competència en assumptes penals en aquest àmbit, per la qual cosa l'entrada en una sala de substitució no es podria qüestionar en aquest aspecte. Si finalment s'opta per aquests magistrats, haurien de ser previsiblement triats entre els de procedència judicial.

La solució, sempre en el cas que Puigdemont es detingui i s'entregui a Espanya, podria passar per un acord de la Sala de Govern del Tribunal Suprem que deixi preestablerta la substitució entre sales, un mecanisme que mai s'ha aplicat en l'alt tribunal amb anterioritat.

Actualment, i segons ha apuntat Marchena, als 7 magistrats que han integrat la sala del procés cal sumar-hi l'instructor, Pablo Llarena, i als tres magistrats de la sala de recursos durant la instrucció, se li suma un altre magistrat que va substituir un d'ells que es va posar malalt, i la jutge Carmen Lamela --contaminada per haver instruït la causa del Major Trapero dels Mossos d'Esquadra a l'Audiència Nacional--.