Publicat 22/03/2023 12:20

La Fundació La Caixa beca 105 joves per investigar a Espanya i Portugal

La Fundació La Caixa beca 105 joves per investigar a Espanya i Portugal
DAVID CAMPOS/FUNDACIÓN LA CAIXA

Recauen en 52 espanyols i 53 estrangers per a 68 centres i suposen 20,2 milions d'euros

BARCELONA, 22 març (EUROPA PRESS) -

La Fundació La Caixa ha entregat aquest dimecres 105 beques de doctorat i postdoctorat a joves investigadors espanyols i estrangers perqu facin els seus projectes a universitats i centres d'Espanya i Portugal.

Tant les beques de doctorat (Inphinit) com les de postdoctorat (Junior Leader) pretenen fomentar que s'investigui a Espanya o Portugal i, alhora, atreure investigadors estrangers, informa la Fundació en un comunicat.

D'ESPANYA I 21 PASOS MÉS

52 joves són espanyols (de 19 províncies) i 53 són estrangers de 21 pasos, entre els quals destaquen Itlia (17), Portugal (5) i Alemanya, Brasil, Estats Units, Mxic i Regne Unit (3 cadascun).

Les beques es distribueixen en 68 centres de recerca i universitats d'Espanya i Portugal; la majoria, a Barcelona (41), Madrid (25), Guipúscoa (7) i Granada (5).

20,2 MILIONS D'EUROS

La Fundació ha destacat que el seu programa de beques és "el més important dels que promouen les entitats privades d'Espanya i Europa", pel nombre de beques convocades i per la varietat de les disciplines, i en total destinar uns 20,2 milions d'euros a aquesta promoció.

Les beques de doctorat Inphinit estan dotades amb 122.592 euros, se n'han concedit 65 entre les 1.485 sollicituds, duren tres anys i abasten totes les disciplines.

La dotació de les beques de postdoctorat Junior Leader és de 305.100 euros, es concedeixen a 40 de les 557 sollicituds, també duren tres anys i se centren en cincies de la salut i de la vida, tecnologia, física, enginyeria i matemtiques.

Tots dos programes han estat cofinanats per la Comissió Europea a través de l'Acció Marie Sklodowska-Curie Cofund, en el context del programa marc Horizon 2020.

L'especialitat amb més becats és la biologia molecular (11), seguida de la química física, l'enginyeria biomdica i la biologia matemtica i computacional (5), i la física terica i matemtica, l'astronomia i astrofísica i la neurociencia (4 cadascuna).

"COCREADORS" DE FUTUR

La directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, ha dit durant l'entrega al Museu de la Cincia Cosmocaixa que finanar la cincia i la tecnologia és "fonamental perqu el coneixement hum no es quedi estancat", i que el futur est en mans de persones com aquests becaris, els quals ha definit com cocreadors d'aquest futur.

Aquestes convocatries pretenen oferir salaris competitius i formació transversal: en les beques de doctorat es reforcen la comunicació científica, el benestar emocional de l'investigador, el lideratge i les oportunitats de finanament; en les de postdoctorat, la formació potencia la carrera científica independent com una opció de futur professional i fomenta la innovació i el lideratge.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés