Publicat 20/5/2020 16:34:57 +02:00CET

Funcas preveu un dèficit superior a l'11,5% el 2020, malgrat que Espanya mobilitza menys recursos que altres països

Diners
PIXABAY - Archivo

Xifra entre tres i quatre dècimes del PIB l'increment de despesa per l'ingrés mínim vital

MADRID, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Fundació de les Caixes d'Estalvi (Funcas) estima que el dèficit públic superarà l'11,5% del PIB aquest any a causa de la crisi sanitària, i que les mesures de més despesa, com l'ingrés mínim vital, elevarà entre tres i quatre dècimes el PIB.

A més, avisa que les limitacions pressupostàries d'alguns països condicionen la política d'ajuts i podrien condicionar una sortida "asimètrica" de la crisi a Europa, i que el període per ajornar impostos de pimes i autònoms a Espanya és dels més llargs del continent.

Així es desprèn de l'últim número de 'Cuadernos de Información Económica', publicació que edita Funcas i en el qual s'analitza el desplegament d'aquestes mesures sense precedents i la seva eficàcia potencial per mitigar els efectes econòmics de la pandèmia, a més de fer una comparativa europea.

Els autors Santiago Carbó i Francisco Rodríguez expliquen que les polítiques de finançament són essencials però assenyalen que, en comparació amb els Estats Units, la UE "ha trigat a reaccionar i amb un gradualisme potser més important del que és necessari".

De l'anàlisi d'ajuts dedueixen que, en percentatge del PIB, els que s'han concedit a Espanya i al sud d'Europa són inferiors a països com Alemanya. "Aquestes diferències poden provocar una sortida de la crisi asimètrica als països europeus i en l'impacte final sobre els sectors financers", avisen.

EL VOLUM DE RECURSOS

Entre les mesures fiscals, Funcas es refereix a l'ajornament d'impostos i cotitzacions d'autònoms i pimes, que analitzen Desiderio Romero-Jordán i José Félix Sanz-Sanz, els quals apunten que permeten ajornar durant sis mesos els principals impostos estatals i les cotitzacions a la Seguretat Social.

En el cas dels impostos, el període d'ajornament és més llarg que en la majoria de països de la UE, i inferior al del Regne Unit o Suècia, amb una diferència de fins a 12 mesos. No obstant això, constaten que el volum de recursos a Espanya és inferior al d'Alemanya, França, Itàlia, Dinamarca o Bèlgica.

En les cotitzacions socials, en canvi, la diferència no estableix llindars per volum d'ingressos de les empreses ni límits al volum de quotes beneficiades.

DÈFICIT SUPERIOR A L'11,5% DEL PIB AQUEST ANY

Funcas assenyala que l'altra cara de la política d'ajuts públics a les empreses i al manteniment de l'ocupació, de la caiguda d'ingressos per la paralització econòmica i de l'augment de la despesa social, serà el creixement del dèficit públic.

L'article de Santiago Lago estima que el dèficit públic podria superar l'11,5% del PIB aquest any, a causa del dèficit estructural previ a la crisi, el dèficit cíclic associat a la pèrdua del PIB i les mesures discrecionals que ha adoptat el Govern espanyol per combatre la crisi.

En concret, indica que el dèficit estructural a Espanya és un dels més elevats de la UE, la Comissió Europea el situava per sobre del 3% el 2020, l'executiu pronostica una caiguda del PIB del 9,3%, i que l''output gap' arribaria a l'11% i el component cíclic del dèficit se situaria al voltant del 6,5%.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés