Publicat 21/04/2016 18:18

Front comú per reclamar a l'Estat augmentar les aportacions al transport públic de Barcelona

El Govern espanyol ha retallat la seva aportació un 34% a l'últim lustre

BARCELONA, 21 abr. (EUROPA PRESS) -

La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han escenificat aquest dijous un front comú per reclamar al Govern espanyol augmentar les seves aportacions al sistema de transport públic de Barcelona i recuperar els nivells del 2010.

En roda de premsa després de la reunió de la Comissió de millora del finançament del transport públic, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ha explicat que les tres administracions enviaran una carta al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per abordar "l'abandonament progressiu dels seus compromisos respecte al transport públic".

El conseller ha indicat que el 2010 la Generalitat va aportar al sistema de transport públic 279 milions d'euros i aquest 2016 contribuirà amb 349; l'Ajuntament de Barcelona ha augmentat la seva participació des dels 73 milions el 2010 als 129 per a aquest exercici, i l'ATM de Barcelona, que va aportar 80 milions el 2010, incrementarà aquesta xifra fins a 108 aquest any.

Per la seva banda, l'Estat ha passat d'aportar 150 milions el 2010 --als quals es van sumar 50 més per la disposició addicional tercera en matèria de Rodalies-- a 99 aquest exercici, un 34% menys: "Les tres administracions catalanes hem de fer un sobreesforç molt considerable per compensar aquesta caiguda estrident".

En la missiva, les tres administracions demanaran que el transport públic de Barcelona rebi el mateix tracte que el de la Comunitat de Madrid, ja que, segons ha explicat Rull, en el cas català no s'inclouen totes les comarques que formen part del sistema tarifari i que són 12, sinó que només es tenen en compte set, obviant el Bages, Osona, Anoia, Berguedà i Ripollès.

"Es computen menys habitants i s'aporten menys recursos", ha criticat el conseller, que ha afegit que l'aportació per càpita de l'Estat ha passat dels 30 euros per habitant als 20, pel que ha demanat al Govern incrementar la seva aportació dels 99 milions per a aquest 2016 als 165 milions que li correspondrien.

LLEI DE FINANÇAMENT

El vicepresident de Transport i Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Antoni Poveda, ha instat l'Estat a aprovar una llei estatal de finançament del transport públic, semblant a la catalana i que s'ha aprovat per unanimitat al Parlament.

Per la seva banda, la regidora de Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona, Mercedes Vidal, ha indicat que Catalunya podria anar de la mà d'altres autonomies en aquesta reivindicació, ja que "existeix deixadesa de l'Estat respecte al transport públic local a tot Espanya".

L'objectiu és que l'índex de cobertura, que mesura la part que aporten els usuaris al transport públic a través de les tarifes que paguen pels seus títols de transport, no superi el 50% --actualment se situa al 45,5% i la resta ho aporten les administracions públiques--.