Frenar el deute i més responsabilitat fiscal: propostes de Fedea per al nou sistema de finançament autonòmic

Recurso de dinero
ACEA
Publicat 16/4/2018 17:21:26CET

MADRID, 16 Abr. (EUROPA PRESS) -

Ángel de la Font, director de la fundació d'estudis econòmics Fedea, proposa en un nou treball sobre les autonomies que s'aprofiti la reforma del sistema de finançament per introduir un mecanisme de "fre de deute" i també més responsabilitat fiscal, de manera que les comunitats no gastin tot el que poden i afrontin a més els costos polítics de cercar ingressos si volen incrementar aquesta despesa.

El treball revisa les finances de les comunitats des de 2003 a 2017. De la Font explica que l'any passat va suposar "la tornada a una certa normalitat" dels comptes regionals i es va tancar el que es pot considerar un cicle complet després d'un període de crisi llarg.

Després d'analitzar múltiples variables d'ingressos i despeses, en el document es recullen algunes conclusions de cara a la reforma del sistema de finançament autonòmic.

De la Font explica que existeix un problema d'"indisciplina fiscal" que s'ha de corregir i prendre mesures per suavitzar els efectes dels cicles econòmics.

D'una banda, aquest expert defensa que s'apliqui de manera "rigorosa" la regla de despesa; es tracta d'una mesura introduïda en la Llei d'Estabilitat per impedir que les administracions públiques gastin per sobre del seu PIB potencial.

"En principi el mecanisme sembla ben dissenyat", admet De la Font, per qui està per veure no obstant això si s'aplicarà quan arribin les comunitats al superàvit, cosa que ja està ocorrent.

Per això, proposa introduir "una espècie de fre de deute", deduir del límit de despesa una quantitat que hagi de destinar-se a reduir el deute i deixar-la en un nivell "raonable", de manera que "deixi un marge d'actuació quan arribi la propera recessió".

Segons planteja De la Font, s'evitarien així pics de despesa en moments de bonança i es fomentaria l'estalvi.

UN FONS DE RESERVA

A aquesta previsió anticíclica, l'expert en proposa unes altres, ja relacionades directament amb el sistema de finançament. D'una banda, incrementar la corresponsabilitat fiscal de les comunitats perquè hagin de rendir comptes polítics si volen aconseguir ingressos per gastar més. S'evitaria així "traslladar tals costos, almenys parcialment, al Govern central, com s'ha fet amb freqüència fins al moment".

D'altra banda, De la Font proposa crear en el sistema de finançament un fons que denomina d'estabilització o de reserva, així com la creació d'una taxa de referència per al creixement dels ingressos del sistema, els ingressos que alimenten el fons bàsic de finançament.

Quan aquests ingressos creixessin per sobre d'aquesta taxa de referència, la diferència s'ingressaria en el fons de reserva i quan succeís el contrari, s'extraurien recursos d'allí per completar el finançament de les comunitats. Es mantindria "un ritme constant de creixement del finançament que evitaria la necessitat de retallar prestacions en períodes recessius".

Apunta De la Font que perquè aquest mecanisme funcioni correctament seria necessari que les entrades i sortides de recursos del fons es reserva es compensessin aproximadament al llarg del cicle.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.