Actualitzat 18/11/2019 16:27:43 +00:00 CET

Francisco González, després de declarar pel cas Villarejo:"BBVA i els seus directius han treballat de manera íntegra"

Abandona l'Audiència Nacional sense mesures cautelars després de respondre a un extens interrogatori d'Anticorrupció

MADRID, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'expresident del BBVA Fracisco González ha defensat l'actuació de l'entitat i els seus directius aquest dilluns després de declarar durant més de dues hores i mitja davant el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón i els representants de la Fiscalia Anticorrupció investigat per presumptes delictes de suborn i revelació de secrets pels contractes del banc amb el Grup Cenyt, mercantil de l'excomissari José Manuel Villarejo.

"Un cop acabi aquesta investigació quedarà molt clar que el Grup BBVA i els seus directius han treballat sempre de manera íntegra i exemplar, sense perjudici, com és lògic, que hi hagués cap conducta irregular d'àmbit individual que jo en aquest moment desconec", ha assenyalat als mitjans quan ha sortit de l'Audiència Nacional.

En una breu declaració sense preguntes, González ha explicat que ha contestat "amb tota transparència i claredat" a l'instructor i al ministeri públic, en línia amb el posicionament que ja va manifestar en un comunicat el passat mes de juliol, quan va anunciar que estava "molt interessat" a declarar.

"El maig del 2018 vam conéixer que el Grup Cenyt havia prestat alguns serveis al Grup BBVA. Immediatament vam obrir una investigació per determinar l'abast d'aquests treballs. Posteriorment, es va obrir una peça judicial", ha relatat davant la premsa després de sotmetre's a un extens interrogatori del Fiscal Anticorrupció.

Finalment, ha defensat que el BBVA "és una gran institució internacional enormement respectada que treballa en benefici de clients i accionistes" i "també presta serveis rellevants a la societat".

González és investigat juntament amb altres directius i exdirectius del banc en la peça separada número 9 del cas Tàndem sobre les activitats presumptament il·lícites de Villarejo i en concret, sobre els serveis que hauria estat exercint per al BBVA durant 13 anys i per un import superior als 10 milions d'euros.

AYUSO ATESTA, BONILLA NO DECLARA

Fiscalia Anticorrupció no ha sol·licitat cap interposició de mesura cautelar, decisió que només s'ha acordat en el cas de qui va ser cap de Seguretat del BBVA, Julio Corrochano, l'únic investigat en aquesta peça sobre el qual pesa una fiança -en concret, de 300.000 euros- i de qui es diu que era l'interlocutor de Villarejo.

En la jornada d'aquest dilluns ha comparegut a més qui era director de comunicació de l'entitat, Javier Ayuso, com a testimoni. Ha respost les preguntes del jutge i els fiscals durant uns 45 minuts.

A continuació, ha estat el torn del policia que en segona activitat treballava per a les empreses de Villarejo, Antonio Bonilla. Segons han informat fonts jurídiques a Europa Press, s'ha acollit al seu dret a no declarar perquè la causa està sota secret.

Aquest dimarts serà el torn de Juan Asúa, assessor de capçalera de l'actual president de l'entitat financera, Carlos Torres, qui al desembre del 2018 el va nomenar Senior Advisor to the Chairman; i d'Eduardo Arbizu, que fins el passat mes de juliol, quan el van destituir en conèixer-se la imputació del BBVA, que ocupava el càrrec de responsable de Regulació i Control Intern del BBVA.

NOMÉS BÉJAR I GONZÁLEZ HAN DECLARAT

Així mateix, estan citats qui seria cap de Riscos de l'entitat, Manuel Castro; i els successius responsables dels serveis jurídics, José Manuel García Crespo i Eduardo Ortega, tots investigats pels mateixos delictes de suborn i revelació de secrets, segons les mateixes fonts consultades per Europa Press.

Dimecres, dia 20, serà la representació legal del banc qui acudeixi a l'Audiència Nacional, perquè BBVA està imputat com a persona jurídica per suborn i també per corrupció en els negocis en relació amb aquesta qüestió. Fins avui, l'entitat ha anunciat la seva disposició a col·laborar amb la justícia.

En total, una desena d'alts càrrecs del banc han estat cridats a declarar com a investigats a l'Audiència Nacional, inclòs qui va ser CEO de l'entitat, Ángel Cano, així com la substituta de Corrochano en Seguretat Inés Díaz Ochagavia; i el cap de grup en aquesta àrea Nazario Campo Campuzano.

També han comparegut com a investigats el director de Red Banca Comercial a l'entitat Ignacio Pérez Caballero; el membre fins el 2018 del Comitè de direcció Ricardo Gómez Barredo, l'exdirector de Finances, Javier Malagón Navas; i qui va ser cap de Riscos a Espanya i Portugal i després responsable de BBVA Real Estate Antonio Béjar, l'únic de tots els imputats juntament amb Francisco González que ha optat per respondre a l'interrogatori en comptes d'acollir-se al seu dret a no declarar.