Publicat 14/2/2019 18:25:51CET

Forn recalca que la DUI era una "declaració política" que "no es votava"

Interrogatori a Joaquim Forn en el judici pel procés
Pool

Assegura que "fins a l'últim moment es va buscar una sortida" per "no va haver-hi resposta" per part del Govern de Rajoy

MADRID, 14 febr. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller d'Interior Joaquim Forn ha recalcat aquest dijous durant el seu interrogatori en el judici pel procés que la declaració unilateral d'independncia (DUI) era una "declaració política" que "no es votava" i que a més no es va publicar en els butlletins oficials ni del Parlament ni de la Generalitat.

Forn ha manifestat que la declaració es va incloure en el prembul de dues propostes de resolució --de rebuig a l'article 155 de la Constitució i d'obertura d'un procés constituent-- i aix demostra el seu carcter "polític", perqu ha defensat que la resolució en si no es va votar.

En concret, l'exconseller ha estat preguntat pels últims dies abans de l'aplicació del 155 i com es van precipitar els esdeveniments que van acabar en la DUI. Primer, ha estat preguntat per la reunió celebrada la nit del 25 d'octubre al Palau de la Generalitat, on els membres del Govern catal van discutir sobre la convenincia o no de convocar eleccions.

A preguntes del fiscal Fidel Cadena, l'acusat ha dit que ell mateix va donar suport en aquesta reunió a la convocatria electoral, "de la mateixa manera" que l'expresident Carles Puigdemont. Segons ha explicat, la intenció era evitar l'aplicació del 155, per ha recalcat que no va haver-hi cap resposta per part del Govern de Mariano Rajoy i el PP ja plantejava la suspensió de l'autonomia encara que se celebressin els comicis. "Aix va portar a la declaració, no d'independncia, sinó la que es va aprovar", ha explicat.

Durant el torn de preguntes de la seva defensa, Forn ha indicat que quan encara hi havia dubtes sobre si es convocarien o no eleccions, va reunir els crrecs de la Conselleria d'Interior i els funcionaris que hi treballen per explicar-los la situació i traslladar-los que si s'aplicava el 155 el Govern catal quedaria cessat.

ES VA BUSCAR UNA SORTIDA "FINS A L'ÚLTIM MOMENT"

A la pregunta de per qu es va portar la DUI al Parlament el 27 d'octubre, el mateix dia que es votava al Senat l'aplicació del 155, l'acusat ha recalcat que "es va mirar de trobar una sortida política a la situació fins a l'últim moment", sobretot tenint en compte que hi havia "personalitats" com el lehendakari, Iñigo Urkullu, que estava exercint de mediador.

El dia 27, Puigdemont no va prendre la paraula al Parlament, ha dit Forn, perqu era "un acte parlamentari, no del Govern". "Es va fer alguna cosa que fes pensar a algú en la creació d'un nou Estat?", ha preguntat el lletrat Xavier Melero, a la qual cosa l'exconseller ha contestat que no, i que només van haver-hi "discursos polítics" a les escales de la Cambra autonmica després de la votació.

Una cop es va aplicar el 155 i el Govern catal va ser cessat, es van presentar les querelles a l'Audincia Nacional i el Tribunal Suprem per rebellió, sedició i malversació, i Forn ha adms que en el moment en qu es va assabentar era a Brusselles --on també havia fugit Puigdemont--.

"Vaig tornar sabent que tenia una citació a l'Audincia Nacional i perqu estic convenut que l'organització i participació en un referndum no és cap tipus de delicte i volia venir a explicar-me. No vam tenir l'oportunitat de fer-ho amb tranquillitat perqu vaig rebre la citació un dia abans i no vam poder preparar les declaracions", ha apuntat.