Publicat 17/11/2015 20:29

Forcadell veu viva la voluntat d'autogovern 75 anys després de l'afusellament de Companys

Lamenta que l'Estat no anul·li el judici ni demani perdó

BARCELONA, 17 nov. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha afirmat aquest dimarts que l'anhel de llibertat i la voluntat d'autogovern de Catalunya "segueixen més vives que mai" 75 anys després de l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys.

Quan ha clausurat la conferència de l'historiador Arnau Gonzàlez 'Lluís Companys o el drama de la modernitat catalana', Forcadell ha sostingut que, amb la mort del president, el franquisme "volia assassinar el que representava, volia matar Catalunya".

Ha criticat que, 75 anys després i després de més de 30 anys de democràcia, l'Estat espanyol "no hagi anul·lat encara el judici contra Companys", la sentència del qual el va condemnar i va provocar el seu afusellament.

"Només ho han fet a través de la Llei de la memòria històrica per la porta de enrere", i ha reprotxat a l'actual Govern central que no condemni aquest consell de guerra ni demani perdó com sí han fet països com Alemanya i Japó per la seva actuació en la II Guerra Mundial.

DOCUMENTS DE SALAMANCA I ÀVILA

També ha criticat que encara no s'hagin tornat tots els documents guardats a l'Arxiu de Salamanca malgrat que havien d'haver estat tornats íntegrament, ha dit.

Ha reclamat a més al Govern espanyol complir la sol·licitud de la Comissió de la Dignitat i que tornin l'arxiu que la policia nazi va requisar a París i que està en un arxiu d'Àvila.

ERC ja va demanar el juny al Congrés que el Govern espanyol torni a la Generalitat els documents de l'Executiu català requisats per la Gestapo a París el 1940 i que es conserven a l'Arxiu Militar d'Àvila.

El 1939, la Generalitat presidida per Companys va establir la seva seu a París, unes dependències que han estat ocupades el 16 de juny del 1940 per les tropes alemanyes, que van confiscar tota la documentació que van trobar --dos dies abans la Gestapo va detenir Companys, al qual va lliurar a la policia espanyola--.

Carme Forcadell ha destacat a l'home darrere del símbol que segons la seva opinió era Companys, "amb contradicció i amb encerts i errors en la seva acció política".

Per això ha exigit que "no caigui en la temptació d'utilitzar algunes decisions que va prendre, fent una comparació interessada amb la realitat actual", fet pel qual ha qualificat de vital tenir un coneixement de la història del president i els motius de les seves accions, situats en el seu context.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés