Actualitzat 13/06/2019 10:23

Forcadell retreu que no se la jutgi com els seus companys de Mesa per desobediència davant el TSJC


SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 12 Juny (EUROPA PRESS) -

L'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell ha retret durament a les acusacions en el seu torn d'última paraula en el judici del procés al Tribunal Suprem que se l'hagi separat de la resta dels qui van ser els seus companys en la Mesa de la Cambra catalana i que en comptes de ser enjudiciats per rebel·lió respondran tan sols per un delicte desobediència davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Vestida de groc, l'expresidenta ha assenyalat que ha estat patint un total de 447 dies de presó injusta i que després de quatre mesos de judici li resulta "totalment incomprensible" que es mantinguin acusacions contra ella per les quals li demanen 17 anys de presó.

"Les proves documentals i testificals demostren que les meves conductes han estat les mateixes que les dels meus companys de Mesa, no existeix cap declaració ni fet que difereixi de les dels meus companys", ha indicat, i ha afegit que el seu vot en les decisions d'aquest òrgan parlamentari "ha estat tan important o tan poc important" com la dels seus llavors companys al Parlament.

Forcadell, que ha parlat sense el suport de cap paper que sí han utilitzat alguns dels altres encausats en aquest últim torn d'intervencions, ha afegit que tampoc no s'ha presentat com a prova contra ella cap missatge a Twitter, Whatsapp, correu electrònic o trucada telefònica que justifiqui que se l'ha mantingui separada de la resta d'exparlamentaris que seran jutjats a Barcelona.

Per tot això considera que està sent jutjada per la seva trajectòria política i per ser qui és, no pels seus actes. "Prova d'això és l'interès de les acusacions a atorgar-li funcions que no tenia com a presidenta del Parlament, perquè es va limitar a complir el reglament de la Cambra per defensar "la llibertat d'expressió, el dret de participació política i d'iniciativa de tots els diputats i diputades".

ESFORÇ PERQUÈ SORTÍS EN EL JUDICI

Ha censurat que les acusacions hagin fet un "extraordinari esforç" perquè el seu nom sortís al llarg del judici "com més vegades millor", per incriminar-la "amb fals testimoni i sense cap prova", i que per això té la sensació que els quatre mesos de judici no han servit de res i la Fiscalia ha incidit en el seu escrit final en els mateixos fets malgrat haver tingut l'oportunitat de canviar-los.

Per posar-ne un exemple s'ha referit al comandament de la Guàrdia Civil responsable de la investigació del referèndum de l'1-O en el Jutjat d'Instrucció número 13 de Barcelona, Daniel Baena, que la va situar en una determinada reunió per després reconèixer a preguntes de la seva advocada defensora que això havia estat un "lapsus".

"Com a presidenta del Parlament he defensat que la paraula ha de ser lliure i ho continuaré defensant", ha afegit Forcadell, per apuntar que la Mesa de la Cambra autonòmica "no pot ser un òrgan censor que decideixi del que es pot i no es pot parlar". En aquest punt ha al·ludit a la importància de la inviolavilitat parlamentària que ha tornat a invocar per ser la base de la separació de poders.

BASSA DEFENSA LA SEVA INNOCÈNCIA

Tot seguit ha intervingut l'exconsellera també en presó preventiva Dolors Bassa, que també ha començat al·ludint al nombre total de dies que ha estat a la presó, que són 478, així com les 50 sessions d'aquest judici en les quals de vegades s'ha "escandalitzat i de vegades entristit".

Malgrat reconèixer no tenir formació jurídica l'exmembre del Govern de Carles Puigdemont ha assenyalat que considera que en aquest judici subjeu "un gran fons polític". A continuació s'ha descrit com a professora, feminista, demòcrata i independentista i ha al·ludit al seu pas pel sindicalisme des de la UGT, així com al fet que abans d'entrar a la presó renunciés a la seva acta com a diputada del Parlament i no tornés a presentar-se en les eleccions.

Bassa també ha negat els fets que li imputen les acusacions, pels quals s'enfronta a 16 anys de presó per rebel·lió i malversació de fons públics, i ha subratllat amb "veu alta i clara" que cap de les proves ha fet referència a una actuació delictiva per la seva banda.

No obstant això ha afegit que en el seu moment no va voler ignorar la demanda del "vuitanta per cent de la població que demanava votar" i que la desobediència hagués consistit a presentar-se amb un determinat programa electoral i no complir-lo.

"Si en cap moment va haver-hi tensió política sempre vaig creure que era un conflicte transitori i que la nostra manera d'avançar era aconseguir negociar, i això està molt lluny del que ens han acusat, que és de posar en escac l'ordre constitucional", ha afegit, i ha apuntat que sempre ha rebutjat la violència i mai no l'ha promoguda.

"La seva sentència no només determinarà l'etapa final de la meva vida --l'exconsellera supera els 60 anys d'edat--, sinó que pot ser un principi d'una solució per a moltes persones, els demano que hi pensin", ha conclòs, apel·lant directament al tribunal.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés