Publicat 24/03/2021 10:35

Forcadell defensa fer presons obertes i que es tingui en compte la veu de les dones preses

Portada del llibre de l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell 'Escrivim el futur amb tinta lila'.
EDICIONES DESTINO

Relata en un llibre la seva experincia a la presó i fa una crítica feminista al sistema penitenciari

BARCELONA, 24 març (EUROPA PRESS) -

L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ha defensat fer presons obertes en les quals es minimitzi la funció punitiva i tingui més pes la voluntat de reinserció, i ha reivindicat la necessitat que es tingui en compte la veu de les dones preses en les decisions del sistema penitenciari.

Ho ha explicat en la roda de premsa telemtica de presentació del seu llibre 'Escrivim el futur amb tinta lila', que s'ha publicat aquest dimecres i en el qual narra la seva experincia a la presó i exposa el seu compromís amb el feminisme.

Forcadell ha assegurat que ha escrit aquest llibre per visibilitzar el sistema penitenciari, perqu la gent conegui com funcionen les presons, perqu creu que és un sistema "hermtic" del qual es coneixen poques coses, i ha sostingut que la societat hauria de reflexionar sobre si realment funciona.

Per ella, l'actual sistema penitenciari no funciona perqu no ajuda a reincorporar els presos a la societat i ha alertat que moltes de les dones empresonades des que neixen tenen les condicions per acabar a la presó: "Són delinqüents, per també són víctimes", i qüestiona que, si no fossin prviament víctimes de la societat, probablement no haurien estat delinqüents.

"Moltes d'elles han nascut en una situació molt difícil i els han fallat els dos pilars més importants: la família i l'educació, i han acabat a presó. Han nascut estigmatitzades", per la qual cosa creu que la societat hauria de treballar per evitar que el camí d'aquestes dones sigui el de la presó.

Així, l'expresidenta del Parlament ha apostat per fer presons obertes, en les quals els interns puguin sortir durant el dia i dormir a la presó, com passa en alguns pasos nrdics, segons ella.

Considera que el més important és que la part punitiva de la presó sigui la mínima, perqu "s'ha demostrat que no funciona", i potenciar la funció de reinserció donant més responsabilitats als reclusos perqu tinguin feina i se sentin útils en la societat.

Aquesta és la petició que ha fet al proper conseller de Justícia del nou Govern i el model que creu que hauria de tenir la presó de dones que es construir a la Zona Franca de Barcelona.

MILLORES PER A LES PRESES

Amb aquest llibre, Forcadell també pretén explicar la feina que ha intentat fer a la presó per defensar els drets de les dones preses, perqu critica que el sistema penitenciari est fet i pensat per i per a homes.

En aquest sentit, afirma que el pas per la presó ha "reafirmat" les seves conviccions feministes i que ha intentat convncer la resta de recluses de la necessitat del feminisme.

Explica que a les tres presons on ha estat --Alcalá-Meco (Madrid), Mas d'Enric (Tarragona) i Wad-Ras (Barcelona)-- ha intentat unir les recluses per fer demandes a la direcció dels centres, com que hi hagi assecadors de cabells i ampliar l'horari de treball de les preses per equiparar-lo al dels homes, entre altres qüestions.

La que assegura que valora més és la d'haver aconseguit que es tingui en compte la veu dels mduls de dones perqu no només influeixin els reclusos masculins a l'hora de prendre decisions i d'introduir canvis a la presó.

A més, ha destacat que, amb aquestes demandes i amb la sororitat que ha intentat exercir a la presó, l'autoestima de moltes de les preses ha millorat: "Van entendre que eren capaces, que podien canviar les coses, que podien ser mestresses del seu destí i decidir sobre el seu futur", perqu abans s'autoculpaven d'haver estat a la presó quan, segons ella, moltes vegades han acabat empresonades per la influncia de les seves parelles.

Com a metfora per illustrar aquesta voluntat, Forcadell fa servir un bolígraf amb tinta lila, que s'entrega al costat del llibre, i tots els beneficis es destinaran a associacions i entitats que treballen per integrar i millorar les condicions de vida de les dones empresonades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés