Publicat 09/12/2015 14:40

Foment del Treball preveu que la taxa d'atur a Catalunya estigui per sota del 15% a tancament del 2016

BARCELONA, 9 des. (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha augurat que la taxa d'atur a Catalunya se situï per sota del 15% el desembre de 2016 --respecte del 17,5% de l'última Enquesta de Població Activa-- i que la d'Espanya sigui inferior al 20% --el tercer trimestre es va situar al 21,18%--, segons destaca l'últim Informe de Conjuntura de la patronal.

En roda de premsa, el director d'Economia de Foment el Treball, Salvador Guillermo, ha destacat que Espanya ha creat el 40% del total de la nova ocupació generada a la zona euro durant aquest any, un percentatge molt superior al 16% d'Alemanya, el 14% d'Itàlia i el 27% del Regne Unit.

Guillermo ha ressaltat que tant Espanya com Catalunya presenten una recuperació econòmica "robusta", amb previsions de creixement del PIB d'entre el 2,5% i el 2,7% per a 2016 en els dos casos.

Ha afirmat que el creixement econòmic durant el pròxim any no serà tan acusat com el 2015 perquè s'haurà esgotat l'efecte de factors que han ajudat, com el preu del petroli i la política monetària comunitària, que han suposat "vents de cua".

La patronal augura que Espanya tancarà aquest any amb una reducció del dèficit públic d'entre el 4,2% i el 4,5%, molt pròxim a l'objectiu marcat per la Unió Europea, i Guillermo ha recomanat "no batallar per la dècima", sinó valorar la tendència a la baixa.

Ha destacat que a Espanya s'està manifestant un "nou patró de creixement", basat en el sector exterior, ja que ha constatat que entre 2008 i 2014, les exportacions espanyoles han crescut un 28%, per sobre del 24% de la zona euro i del 15% d'Alemanya, i ha augurat que les empreses espanyoles --i especialment les catalanes-- mantindran la internacionalització tot i la recuperació de la demanda interna.

INVERSIONS ESTRANGERES

Pel que fa a les inversions estrangeres, Guillermo ha assenyalat que cada vegada més es dirigeixen als països emergents i menys als desenvolupats, i ha destacat que, tot i aquesta tendència, la inversió estrangera va créixer un 73% a Espanya i un 280% a Catalunya en el primer semestre d'aquest any respecte al mateix període del 2014.

Entre gener i juny, empreses estrangeres van invertir a Catalunya 1.959 milions d'euros --1.444 milions més--, dels quals destaquen les inversions en el sector de la construcció i les activitats immobiliàries, que representen un 40% del total, mentre que la indústria manufacturera acumula el 18%.

El president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat de Foment, Valentí Pich, ha considerat que és molt important la inversió en actius immobiliaris, a causa del gran estoc d'edificis sense ocupar que encara existeix.

Tots dos han descartat que s'estigui produint una fuga d'empreses a Catalunya pel procés sobiranista, i han atribuït algunes deslocalitzacions a qüestions d'avantatges fiscals més que a temes polítics.

REFORMES ESTRUCTURALS

Guillermo ha posat èmfasi en la necessitat que el Govern que surti de les urnes el 20 de desembre mantingui les reformes estructurals que han permès a Espanya progressar: "Si aquest procés reformador es frena o es tira per enrere, pot dificultar la velocitat d'aquesta recuperació".

Ha afirmat que alguns empresaris poden estar esperant que passin les eleccions per decidir fer contractacions indefinides, davant del temor de les declaracions d'alguns partits de la intenció de modificar o derogar la reforma laboral.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés