Foment del Treball preveu que l'economia catalana recuperi "part del dinamisme" aquest any

Foment del Treball preveu que l'economia catalana recuperi "part del dinamisme
FOMENT DEL TREBALL
Publicat 8/3/2019 15:02:55CET

BARCELONA, 8 Març (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball preveu que aquest any l'economia catalana "recuperi en part el dinamisme perdut" el 2018 i recomana impulsar la construcció i l'automòbil, perquè són els que més han patit la crisi i la disminució del cicle, respectivament.

El secretari general adjunt de la patronal, Salvador Guillermo, i el president de la comissió d'Economia, Valentí Pich, han presentat aquest divendres el seu nou Informe de Conjuntura.

Auguren que el creixement del PIB de l'economia espanyola continuarà "molt per damunt" del creixement mitjà d'Europa, encara que per sota del seu mateix ritme d'expansió dels últims quatre anys.

A més, reflecteix que els analistes i els organismes coincideixen a situar l'augment del PIB d'Espanya entre el 2,1% i el 2,2% aquest any, i entre l'1,9% i el 2% el 2020.

Foment preveu que, en aquest context, l'economia catalana recuperi cert dinamisme perdut durant aquest any, "afavorida per la millora prevista" de les exportacions de béns i de l'activitat industrial en els propers anys.

INDÚSTRIA, CONSTRUCCIÓ I SERVEIS

Constata que la indústria es va contreure el quart trimestre del 2018 --partia de creixements alts en el primer--; en canvi, la construcció va continuar amb el seu fort ritme d'expansió malgrat moderar-se al llarg de l'any.

Pel que fa al sector serveis, va augmentar tres dècimes l'últim trimestre: va mantenir un creixement semblant al de la mitjana de l'economia en la primera meitat de l'any, però va repuntar en la segona.

Sobre l'evolució del valor agregat brut (VAB) de la indústria, destaca que el sector va tenir el primer trimestre taxes de creixement potents --a Catalunya, superiors a la del conjunt de l'economia-- però van anar perdent dinamisme fins a tancar l'any amb caigudes en l'activitat.

La indústria a Catalunya es contreu més que a tot Espanya, atès que el sector representa un 19,7% del PIB, enfront del 16,3% d'Espanya; a més, dos terços de les vendes de la indústria catalana s'exporten.

"Aquesta evolució contractiva de la indústria és el que explica, en bona part", que el creixement de l'economia catalana en l'últim trimestre del 2018 hagi estat més baix que el de la mitjana d'Espanya.

Foment destaca que aquest fenomen s'observa també en les principals economies europees, en què la indústria té un pes rellevant en el PIB, com Alemanya, França i Itàlia.

L'informe subratlla també la importància de tenir empreses grans i mitjanes (a Europa són el 33,7% i 17% del PIB, i les que mostren més productivitat).

PIB

Segons l'Idescat, el PIB va créixer a Catalunya un 2,2% el quart trimestre --enfront de l'augment del 2,5% del trimestre anterior--, i l'increment intertrimestral es va accelerar una dècima, fins al 0,6%: així, el creixement del 2018 en relació amb el 2017 va ser del 2,6%, una dècima més que tota l'economia espanyola.

I segons l'avanç de Comptabilitat Nacional, el creixement del PIB d'Espanya va augmentar lleugerament en termes intertrimestrals: del 0,6% del tercer trimestre del 2018 al 0,7% del quart; i en taxa interanual, el creixement es va mantenir en el 2,4%: d'aquesta manera, el PIB a preus corrents va ascendir a 1.206.878 milions d'euros, un 2,5% més que el 2017 en termes de volum.

CONSUM PRIVAT, EL MOTOR

L'informe de Foment afirma que el consum privat es manté com el motor del creixement de l'economia malgrat la desacceleració de l'any passat.

La inversió i el sector exterior també es desacceleren, en línia amb la moderació del creixement econòmic i del comerç mundial; i el que determina l'aportació negativa del sector exterior al creixement del PIB és l'impuls menys fort de les exportacions en relació amb les importacions.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.