Publicat 04/03/2016 12:54CET

Foment del Treball potenciarà les relacions empresarials entre Catalunya i el Japó

Joaquim Gay de Montellà (pte.Fomento del Trabajo) y Jorge Lasheras (pte Ceje)
FOMENTO DEL TRABAJO

El comerç exterior de Catalunya amb el Japó representa el 44% del total espanyol

BARCELONA, 4 mar� (EUROPA PRESS) -

Foment del Treball ha signat un acord de col·laboració amb el Cercle Empresarial Japó Espanya (Deje) per intensificar les relacions empresarials entre Catalunya i el Japó, ha informat aquest divendres la patronal catalana en un comunicat.

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, i el del Deje, Jorge Lasheras, han acordat fer accions de divulgació conjunta per potenciar el coneixement de les realitats i els interessos tant de les empreses japoneses com de les catalanes en particular i espanyoles en general.

Gay de Montellà ha afirmat que "el dinamisme de l'economia catalana és la verdadera porta d'entrada de les empreses japoneses a Espanya", ja que el 80% de les empreses japoneses ubicades a Espanya estan a Catalunya.

Per aquesta raó, ha sostingut: "Des del teixit empresarial català podem treballar de manera molt eficient per ampliar el coneixement i estrènyer les relacions econòmiques entre els dos països".

Lasheras ha incidit que la col·laboració entre Espanya i Japó també pot "generar sinergies a tercers mercats com l'Amèrica Llatina o l'Àsia".

INDICADORS

Els intercanvis comercials entre Espanya i Japó evolucionen en sentit favorable per a Espanya, resultat d'unes exportacions creixents (el doble entre 2005 i 2015) i unes menors importacions (gairebé un 50% menys entre 2005 i 2015), i amb un número creixent d'empreses exportadores cada any.

El nombre d'empreses exportadores espanyoles al Japó s'ha incrementat en un 50% des del 2010, passant de 4.522 llavors a 6.750 el 2015, i també s'ha incrementat el nombre d'empreses exportadores regulars (les que han exportat en els últims quatre anys consecutius) en un 45%, passant de 1.939 el 2010 a 2.805 el 2015.

Alhora, Espanya és el tercer destí turístic europeu preferit pels japonesos, després d'Alemanya i França, i el flux d'inversió japonesa a Espanya va marcar un rècord històric el 2014 amb 459 milions d'euros, tot i que hi ha recorregut de creixement, ja que Espanya no es troba entre les 30 destinacions principals de la inversió japonesa.

CATALUNYA

Catalunya té un paper protagonista en totes aquestes xifres estatals, ja que el comerç exterior de Catalunya amb el Japó representa el 44% del comerç entre Espanya i Japó.

Les exportacions catalanes representen una tercera part de les exportacions espanyoles (el 33,4%), mentre que les importacions catalanes són la meitat del total espanyol (el 51,8%), i les empreses catalanes que exporten al Japó són prop d'una tercera part del total d'espanyoles.

Entre 2005 i 2015, les exportacions entre Catalunya i Japó s'han duplicat (+108%), passant de 396 milions d'euros a 827, i les importacions s'han reduït en un 73%, passant de 2.889 milions a 1.669.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés