Foment del Treball planteja una cimera empresarial i cultural entre Barcelona i Madrid el 2020

Publicat 27/11/2019 17:23:11CET
Joaquim Ferrer, Josep Sánchez Llibre i Josep Lluís Cabestany aquest dimarts.
EUROPA PRESS

Sánchez Llibre dona la raó a Pacheco (CCOO) sobre la sentència del TC dels acomiadaments per baixes

BARCELONA, 27 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha plantejat aquest dimarts la convocatòria d'una cimera empresarial, econòmica i cultural entre Barcelona i Madrid, que preveu que tingui lloc durant el primer trimestre del 2020 a la capital catalana.

Sánchez Llibre ha explicat que servirà per "trobar i treballar sinergies" entre ambdues ciutats i les seves àrees metropolitanes, i estarà organitzada per la seva patronal i la Confederació Empresarial de Madrid-CEOE (CEIM).

"La rivalitat Barcelona-Madrid ha tingut sentit quan tothom mirava el mercat espanyol. Però ara que el mercat és europeu o mundial i que la dimensió de les nostres dues ciutats no és tan significativa com Londres, París o Amsterdam, hem d'establir col·laboracions", ha sostingut.

El president de la patronal ha ressaltat que ho han de fer per competir, com a mínim, "de manera conjunta en la lliga europea", tot i que ha apostat per compartir l'ambició de participar també en la mundial.

"Cada vegada el món està més urbanitzat. A diferència dels segles anteriors, i en una economia més oberta i encara més a Europa, amb la seva unió econòmica i monetària, les ciutats i les seves àrees metropolitanes aniran agafant cada vegada més força", ha remarcat.

Sánchez Llibre ha defensat que Madrid i Barcelona poden col·laborar i ajudar-se mútuament en sectors com la cultura, el turisme, la indústria, les infraestructures, la digitalització i la intel·ligència artificial: "Anant juntes, guanyem les dues".

Ha indicat que vol organitzar més cimeres com la que ha anunciat aquest dimecres entre Barcelona i Madrid, i que una podria ser entre patronals de l'àrea mediterrània i una altra amb les de València i Balears.

A Sánchez Llibre l'ha introduït el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, que ha assenyalat que comparteixen "missatges" com el diàleg, el prestigi institucional i el valor de la concertació social per desenvolupar l'economia i lluitar contra les desigualtats.

Han assistit a l'esmorzar de Fòrum Europa la consellera d'empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón, i el de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet; l'expresident de la Generalitat, José Montilla; el secretari general d'UGT de Catalunya, Camil Ros, i el president de Pimec, Josep González.

També han participat el secretari general de Treball, Assumptes Socials i Famílies de la Generalitat, Josep Ginesta; el president de Cecot, Antoni Abad; el president de Fira de Barcelona, Pau Relat, i l'exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu.

PROTESTES PER LA SENTÈNCIA SOBRE BAIXES

Pacheco ha condemnat durant la introducció a Sánchez Llibre la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que permet l'acomiadament objectiu dels treballadors per baixes intermitents, tot i que siguin justificades, i contra la qual CCOO i UGT de Catalunya han convocat protestes aquest dimecres en diverses ciutats d'Espanya: "Em sembla immoral", ha subratllat i ha demanat els partits que la deroguin.

En el torn de preguntes, Sánchez Llibre ha valorat "com a persona" i no en nom de Foment del Treball que no comparteix l'acomiadament d'un treballador per falta de salut i li donat la raó a Pacheco.

"Tinc l'ànima bastant dividida", ha remarcat el president de Foment del Treball, i ha subratllat que no sabia quina era la posició de la patronal, tot i que la sentència es va publicar fa un mes, i que amb aquestes declaracions li cap a més favor als sindicats.

GOVERNO PSOE I UP

Sánchez Llibre s'ha mostrat convençut que s'aconseguirà formar un govern a nivell estatal perquè "l'economia no es pot permetre el luxe de no tenir pressupostos", qüestió que ha fet extensible per als comptes catalans.

Ha assegurat que "finalment hi haurà Govern" a nivell estatal, i ha remarcat que Espanya tampoc es pot permetre tornar a anar a eleccions.

El president de Foment del Treball ha reiterat que aposten per un futur govern "moderat, estable i rigorós", i ha dit que no donarà la seva opinió fins que no coneguin el programa de govern i investidura.

No obstant això, el líder empresarial ha demanat que no s'apugin els impostos, que no es tiri enrere en "reformes que han estat positives per consolidar el creixement i la creació d'ocupació" --sense concretar quins--, i més inversió pública en infraestructures.

Contador