Actualitzat 09/09/2015 14:41

Foment del Treball demana "sentit comú i certesa" per consolidar la recuperació

Considera que no es pot saber si les eleccions catalanes generen incertesa en l'economia

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Comissió Fiscal de la patronal Foment del Treball, Valentí Pich, ha reclamat als polítics actuar amb el "màxim sentit comú i certesa" amb vista a les eleccions catalanes del 27S i de les generals el desembre per consolidar la recuperació econòmica.

En una roda de premsa per presentar l'Informe de Conjuntura sobre l'economia catalana, Pich ha assegurat aquest dimecres que durant els processos electorals es produeix una certa distracció en la gestió de l'economia que es tradueix en un retard per aplicar mesures, però que a més en les pròximes catalanes hi ha sobre la taula la possibilitat de "canvis radicals un poc especials".

El director d'Economia de la patronal catalana, Salvador Guillermo, ha remarcat que no es pot saber si les eleccions catalanes produeixen incertesa en l'economia com, segons la seva opinió, reflecteix l'evolució de la prima de risc espanyola davant de la italiana, i que, en tot cas, la responsabilitat es veurà més endavant.

"Correspon als empresaris gestionar els riscos de l'economia, i als governs aclarir les incerteses a través de marcs legals predictibles", ha afirmat, però també ha advertit que els mercats fugen de la inestabilitat i eviten estar exposats a entorns imprevisibles.

CREIXEMENT DEL 3,5%

Guillermo ha pronosticat que l'economia espanyola i catalana creixeran entre el 3,3% i 3,5% aquest any, i que el 2016 s'alentirà amb un increment d'entre un 2,7% i un 3%.

Ha explicat que la desacceleració no s'explica per un deteriorament de l'economia, sinó perquè els "elements excepcionals que s'han donat en 2015 no es podran repetir", i ha fet un símil aeronàutic dient que es produeix un major esforç durant l'enlairament d'un avió, que no quan es manté la velocitat de creuer.

Ha subratllat positivament que el creixement de la demanda interna no s'ha traduït en un empitjorament de l'exportació i un pitjor resultat en la balança de pagaments, com tradicionalment ocorria en l'economia espanyola, ha dit.

També ha destacat que el nivell d'endeutament de les famílies s'està reduint, mentre que el crèdit nou registra un increment del 21% interanual, i que la inflació subjacent és del 0,8%, "lluny de la deflació".

REFORMES ESTRUCTURALS

Així i tot, ha animat els governs a aplicar més reformes estructurals per millorar la competitivitat de l'economia per dependre menys de factors externs com l'evolució del preu del petroli o dels tipus d'interès.

Entre aquestes reformes, ha remarcat la necessitat de reformar el sistema de cotitzacions a la Seguretat Social perquè considera que actualment hi ha un problema per finançar les pensions, i ha obert la porta que part d'aquest finançament provingui d'altres impostos com l'IVA.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés